VESIĆ: Plan je da četvrtina prestonice bude pod zelenilom
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

sednica gradske skupštine

VESIĆ: Plan je da četvrtina prestonice bude pod zelenilom

Beograd -

Skupština grada Beograda usvojila je danas Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda i odluku o izradi više planova regulacije, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, plan je da prestonica ima 25 odsto zelenih površina.

Vesić je primetio da pojedini odbornici opozicije ni danas ne psistvuju Skupštini grada Beograda iako se, kako kaže, usvajaju odluke koje su pored budžeta najvažnije.

"Nažalost imate estradne odbornike kojima ne pada na pamet da učestvuju nego dolaze samo da daju izjave za televizije. Očigledno ne razumeju svoj posao. Ovde su svakog od nas poslali građani. Mogu da razumem političke borbe, ali ovo nisu pitanja u kojima one treba da postoje", rekao je Vesić.

Vesić je, govoreći o planu generalne regulacije sistema zelenih površina, kazao da u njemu stoje jasne obaveze šta mora u svakom od nižih planova, kao što su planovi detaljne regulacije da se primeni kada je u pitanju zaštita zelenih površina.

"U Beogradu imamo 15 odsto površina pokrivenih šumom, što je mnogo u odnosu na veliki broj ervopskih gradova, a malo u odnosu na ono što je naš cilj. Pre šest, sedam godina je bilo oko 14 odsto i jasno je da postoji povećanje zelenih površina. Naš cilj je da to bude 25 odsto, da li ćemo u tome uspeti ne znam, ali treba da težimo tome", rekao je Vesić.

On je dodao da za ispunjenje tog cilja nije dovoljno samo da postoji plan regulacije već su neophodne različite aktivnosti i u skladu sa tim Grad Beograd priprema odluku koja se tiče obaveza privatnih investitora da moraju da zasade tri puta više stabala od posečenog, ili ukoliko nema mesta na toj lokaciji, da plate Gradskom zelenilu određeno sumu da to učine oni.

Vesić je objasnio da Grad Beograd sada ima obavezu da kada poseče drvo zasadi dva nova, ali se ta odluka za sada ne odnosi na privatne investiore.

Takođe, uvodi se aplikacija u kojoj će biti uneta sva mesta za stabla koja će se te godine zasaditi u gradu, a Beograđani će moći da izaberu stablo, plate sadnicu, koja bi, kako kaže, imala kod sa njihovim imenom.

"Priprema se i akcija sa Ministarstvom prosvete gde će svako odeljenje prvog razreda zasaditi svoje drvo, ili u dvorištima osnovnih škola, ili na dugim lokacijama. Plan je da se to odeljenje u narednih osam godina brine o svom stablu", rekao je Vesić.

Vesić je kazao i da je u prethodnom periodu bilo pokušaja zloupotreba kada je reč o seči stabala, navodeći da se to dešavalo od kako postoji urbanizam u Beogradu, ali da su se pojedini setili toga sada, a ne pre nekoliko godina.

Kako je kazao, poenta je da se zaštiti svako stablo gde god je to moguće i da se tu ne gradi, da se zasadi novo stablo tamo gde mora da se seče I da se stabla sade gde god je to moguće.

Vesić je istakao da u pešačkoj zoni u Beogradu ima 200 novih stabala, a samo na Trgu republike koji će biti otvoren 1.septembra, 19 novih stabala.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da će novi Generalni ugrabinistički plan (GUP) postati pravi strateški dokument koji će obihvatiti sve elemente koji podrazumevati elemente razvoja saobraćaj, stambene gradnje, turizma, zaštite kulturnog nasleđa, zelenih površina.

Taj plan će biti ne samo osnov za planove detaljne regulacije, već i za razvoj grada, u kojem ćemo predstaviti kako će Beograd izgledati 2041. godine, do kada je oročen.

Kako je dodao, iz GUP proističu i izmene planova generalne i detaljne regulacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track