ŠTA ĆEMO SA STARIM SAVSKIM MOSTOM? Beograđani odlučuju o sudbini simbola grada! OVO SU NOVA REŠENJA ZA MOSTOVE!
Foto: Beoinfo

premeštanje

ŠTA ĆEMO SA STARIM SAVSKIM MOSTOM? Beograđani odlučuju o sudbini simbola grada! OVO SU NOVA REŠENJA ZA MOSTOVE!

Beograd -

O sudbini Starog savskog mosta, priliku da se izjasne, imaće i to po drugi put i - Beograđani. Gradski urbanista Marko Stojčić pozvao je građane da učestvuju u anketi koja se nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda i da iskažu svoje mišljenje o budućnosti ovog mosta.

foto: Beoinfo
foto: Beoinfo

VARIJANTA 1: Preseljenje u park Ušće i novi most od Ade do blokova

Podrazumeva dve intervencije. Jedna je izgradnja novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj, sa pristupnim stazama, u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije, čiji će izgled biti definisan projektom, a druga intervencija je demontaža Starog savskog mosta i ponovna montaža lučne čelične konstrukcije glavnog raspona u parku Ušće, na poziciji između TC „Ušće” i Muzeja savremene umetnosti. Most će ovom intervencijom predstavljati skulpturu na visini od 4,5 metara. Prostor ispod mosta može da sadrži kulturne, komercijalne i slične sadržaje.

Vrednost radova: oko 15 miliona evra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Pink

VARIJANTA 2

Preseljenje i dogradnja mosta između Novog Beograda i Ade Ciganlije za pešačko-biciklistički saobraćaj. Ona podrazumeva demontažu mosta i ponovnu montažu, izradu novih betonskih stubova i nedostajuće čelične konstrukcije i izgradnju prilaznih staza u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije.

foto: Beoinfo
foto: Beoinfo

Vrednost radova: oko 14 miliona evra.

Anketa traje do 15. decembra, a kako najavljuju iz Grada Beograda, na mestu Starog savskog mosta, 2020. godine započeće izgradnja novog mosta, koji će, zajedno sa planiranim tunelom između Savske i Dunavske padine, doprineti značajnom rasterećenju jednog od najopterećenijih saobraćajnih pravaca u gradu: Brankov most – Brankova – Dečanska – Bulevar despota Stefana.

Glasanje sprovedeno i 2017. godine

Beograđani su se jednom već izjašnjavali o sudbini Starog savskog mosta i to je bilo pre dve godine, kada je gradonačelnik prestonice bio Siniša Mali.

Istina, tada nisu bile ponuđene ovako detaljne varijante, sa troškovima, kao i izgledom budućih investicija. Tada su najviše glasova dobile opcije da Stari savski most bude premešten na potez od Ade Ciganlije do novobeogradskih blokova ili da poveže Zemun i Lido.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track