USTAŠA DOBIO ULICU U BEOGRADU: Posle skandalozne odluke o preimenovanju Skupština po hitnom postupku ispravlja grešku!
Foto: Arhiva

i to je moguće

USTAŠA DOBIO ULICU U BEOGRADU: Posle skandalozne odluke o preimenovanju Skupština po hitnom postupku ispravlja grešku!

Beograd -

Propust: Odluka da ime ulice čuvenog borca protiv fažizma Stevana Filipovića ponese naziv Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika NDH i pobornika ustaškog pokreta, biće hitno izmenjena

Ulica u beogradskom naselju Železnik ubuduće ipak neće nositi ime vatrenog ustaše. Naziv ulice Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, na zahtev građana biće hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta.

Dok se u Hrvatskoj već godinama skidaju ćirilične table sa zidova, u srpskoj prestonici jedna ulica nedavno je dobila ime po - ustaši! Da stvar bude gora, on je došao na mesto Stjepana Filipovića, narodnog heroja Jugoslavije i jednog od najpoznatijih boraca protiv fašizma, čije je ime ulica nosila godinama.

Emil Perška (1897-1945)

foto: Arhiva

- Borac za hrvatsku državu, predvodnik a pobune 1918. u Zagrebu

- Igrao je na prvoj utakmici Kraljevine SHS

- U karijeri nosio je dres Građanskog iz Zagreba

- Radio kao policajac u NDH

Naime, ulica Stjepana Steve Filipovića, partizana i narodnog heroja, u Železniku sada se zove Ulica Emila Perške, vatrenog pristalice ustaškog pokreta i NDH. Na zahtev građana, ova skandalozna greška biće ispravljena i prestonica Srbije neće imati ulicu nazvanu po ustaši. - Emil Perška je bivši jugoslovenski fudbalski reprezentativac. Bio je prvi koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji njegovog postojanja i, nesumnjivo, spadao je među najbolje jugoslovenske igrače tog vremena. Zna se da je poreklom bio Slovak, kasnije novinar i istoričar sporta, ali su mnogi bitni podaci ostali nepotvrđeni - stoji u zvaničnom obrazloženju Službenog lista Grada Beograda od 4. marta 2019.

Stjepan Stevo Filipović (1916-1942)

foto: Arhiva

- Rođen u Opuzenu u Hrvatskoj, bio je revolucionar, antifašista i narodni heroj

- Partizanski komandant Pocerskog bataljona - Fotografija njegovog pogubljenja u Valjevu postala je simbol borbe protiv fašizma

- Cela porodica Stjepana Filipovića bila je streljana u Drugom svetskom ratu

- Monumentalni spomenik, rad vajara Vojina Bakića, podignut je 1961. u Valjevu

Ono što je gradskim odbornicima promaklo jeste to da je Perška bio deklarisani i vatreni pristalica ustaškog pokreta, kao i da je 1918. predvodio pobunu u Zagrebu protiv ujedinjenja u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Tokom rata radio je u policiji NDH u Zagrebu, zbog čega je posle oslobođenja zemlje 1945. izgubio glavu na ulicama Zagreba. Hrvatski desničari ga danas slave zbog načina kako je navodno skončao, jer nije želeo da se preda partizanima.

SUBNOR PROTIV SVIH PROMENA NAZIVA ULICA BORACA NOR

U SUBNORU Srbije kažu za Kurir da nisu u toku sa ovom odlukom Komisije za dodelu naziva ulicama i trgovima Skupštine grada, ali da joj se protive. - Protivimo se svim promenama imena ulica boraca NOR, koji su svojim životima dali doprinos borbi protiv fašizma i okupatora i omogućili da Srbija 75 godina živi u slobodi - rečeno je u SUBNORU.

Stjepan (Stevan) Filipović bio je heroj Narodnooslobodilačke borbe, revolucionar i borac protiv fašizma, koji je obešen u centru Valjeva 1942. godine. Plan nacista da njegovim javnim vešanjem uteraju narodu strah u kosti doživeo je krah jer je Filipovićev govor i heroizam tada sve inspirisao. Fotografija njegovog pogubljenja, kao simbol borbe protiv fašizma, postavljena je u prirodnoj veličini u sedištu UN. Filipoviću je u rodnoj Hrvatskoj podignut spomenik, koji je dignut u vazduh 1991. i do danas nije obnovljen.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada

POTKRALA SE GREŠKA, HITNO MENJAMO

U Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda objasnili su da je predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova, gde ne postoji podaci o podnosiocu inicijative, ali i da će ispraviti grešku po hitnom postupku. - O inicijativama iz Rezervnog fonda odlučuje se na osnovu biografija koje su priložene i navedene u obrazloženju. Nakon dostavljenih pitanja građana i novinara, obratili smo se Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je utvrdilo da je došlo do propusta. U skladu sa svim navedenim, komisija je u komunikaciji s predstavnicima opštine Čukarica i građanima iz pomenute ulice, prikupila nove predloge za naziv i ušla u proceduru za hitnu izmenu naziva ulice na narednoj sednici Skupštine grada - objašnjeno je za Kurir.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track