GRB KRALJEVINE SRBIJE SVOJ NA SVOME: Grifoni posle 75 godina opet na pročelju zgrade Glavne železničke stanice (FOTO)
Foto: Beoinfo

tu se nalazio od 1885. godine

GRB KRALJEVINE SRBIJE SVOJ NA SVOME: Grifoni posle 75 godina opet na pročelju zgrade Glavne železničke stanice (FOTO)

Beograd -

Posredi je kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, koja je uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata

BEOGRAD - Posle 75 godina, grb Kraljevine Srbije vraćen je na pročelje zgrade bivše Glavne železnicke stanice u Beogradu, gde se nalazio od 1885. godine.

U pitanju je kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, koja je uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata.

"Obnavljajući Beograd i fasade u njemu, obnavljamo i istoriju našeg grada, a deo te istorije nalazi se i na fasadi zgrade bivše železničke stanice", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

foto: Beoinfo

On je, u ume grada Beograda zahvalio Republičkoj direkciji za imovinu koja je investitor uređenja fasade i obnove nekadašnje železničke stanice, kao i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radovi na rekonstrukciji Savskog trga su u toku, a Vesić kaže da će to biti jedan od najlepših trgova Beograda.

Tu će se, naveo je, nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, više od 300 novih stabala, a kompletan saobraćaj - automobilski, autobuski i tramvajski, ići će po obodu trga.

"Ovo će biti pešačka zona i već sredinom godine moći ćemo da uživamo svi, kako u obnovljenom trgu, tako i u rekonstruisanoj zgradi stare železničke stanice koja će dobiti potpuno drugu namenu", dodao je Vesić.

foto: Beoinfo

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić je podsetio da je zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice izgrađena 1884. godine i da je to spomenik kulture od posebnog značaja.

"Vraćamo sve ornamente koji su svojevremeno skinuti sa ove zgrade na kojoj izvodimo restauratorske radove, sređuju se fasada, krov, svi ornamenti, uključujući i stolariju", rekao je Vorkapić i dodao da se istovremeno radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će imati drugu namenu.

Kako je dodao, tu će biti Muzej Nikole Tesle koji će biti izmešten sa sadašnje lokacije.

foto: Beoinfo

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković kaže da je vraćanjem grifona i kartuše na kojoj je grb Kraljevine Srbije ispravljena nepravda posle 75 godina. Dodala je da se nada da će to biti ukras ne samo fasade zgrade stare železničke stanice, nego i grada Beograda.

Istorijat simbola tadašnje kraljevske prestonice

Po završetku Drugog svetskog rata sa fasade ovog reprezentativnog zdanja ukljonjena je ova kompozicija koja je na tom mestu bila od kad je stanica sagrađena. Zgrada glavne železničke stanice podignuta je neposredno nakon uspostavljanja prve železničke veze u Srbiji 1884. godine, a prema idejnom rešenju Austrijanca Fon Flatiha, koje je njegov projekat razradio arhitekta Dragiša Milutinović. U vreme građenja zgrada je predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice.

Projekat je obuhvatao specifičan arhitektonski program i sadržaje prilagođene evropskim tehničkim dostignućima, što je jasno pokazalo da je Kraljevina Srbija izgradnjom železnice prvi put povezala istok i zapad. Ona je oblikovana u duhu akademizma kao reprezentativno zdanje, razuđene osnove, a specifičnim rešenjem predstavlja svedočanstvo tehničkog, arhitektonskog i opšteg razvoja Srbije u poslednjim decenijama XIX veka. Zbog kulturno-istorijskih i arhitektonskih vrednosti ovo zdanje proglašeno je za spomenik kulture 1983. godine.

Arheolog Marko Popović je rekao da je ulaz u tu zgradu, kada je izgrađena, osim funkcionalnog, imao i veliko simboličko značenje u okviru koga je i grb Kraljevine Srbije imao svoje mesto.

foto: Beoinfo

"Ulaz u železničku stanicu je bio portal Kraljevine Srbije na ulazu u Evropu. Mi smo 1884. godine, uspostavljenjem železničke pruge, otvorili Srbiju prema Evropi, a jedan od elemenata tog otvaranja je bio upravo i ovaj grb Kraljevine Srbije", dodao je Popović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track