POČELO UREĐENJE SAVSKOG TRGA: 300 novih stabala, spomenik Stefanu Nemanji, pešačka zona! Evo kako će izgledati (FOTO)
Foto: Beoinfo

videli ste juče plato ispred hrama, sledi stara železnička stanica

POČELO UREĐENJE SAVSKOG TRGA: 300 novih stabala, spomenik Stefanu Nemanji, pešačka zona! Evo kako će izgledati (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će ove godine biti završen Hram Svetog Save, "85 godina od početka gradnje i 179 godina kako je dubrovački Srbin Matija Ban predložio da se on izgradi", i počeće uređenje platoa ispred Hrama.

"Na platou će biti 150 novih stabala, parterna fontana, sediše Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), u kojem će stolovati patrijarh, kao što je i bilo predviđeno još 30-tih godina prošlog veka, i konačno će taj prostor biti uređen", rekao je Vesić.

1 / 8 Foto: Beoinfo

Kako prenosi Beoinfo, on je ukazao da ovo mesto posećuje ne samo najviše Beograđana i njihovih gostiju već i najviše stranih turista. "Hram Svetog Save, Kalemegdan i Skadarlija tri su najposećenija mesta" u Beogradu, podsetio je Vesić.

Uređenje Savskog trga

Takođe je podsetio da je počela i rekonstrukcija Savskog trga i da radovi napređuju po planu.

foto: Privatna arhiva

"Saobraćaj će ići po obodima, dobijamo novu pešačku zonu, rekonstrukcija fasade i krova nekadašnje glavne železničke stanice već je završena, na predlog predsednika Aleksandra Vučića podiže se monumentalni spomenik Stefanu Nemanji i biće zasađeno 300 stabala.

foto: Beoinfo

Tu će se ukrštati dve linije metroa i to će postati novi centralni trg u gradu, a Beograd će time dobiti više gradskih centara što je odlika svih velikih gradova", rekao je Vesić.

"Na taj način pokazujemo koliko uređujemo i volimo naš grad, a podsetiću da ćemo ove godine, pored već završenih 500 uraditi još 150 gradskih fasada. To govori koliko se Beograd menja i koliko može da bude lep", istako je zamednik gradonačelnika.

foto: Beoinfo

On je ocenio da uređenje grada donosi korist i građanima Bograda ali umnogome doprinosi i većoj turističkoj poseti.

"M smo prošle godine prešli brojku od milion stranih turita, na kojoj bi nam pozavidele i neke zemlj koje koje imaju more. Imamo 200 kilometara rečnih obala i mi smo grad u koji turisti dolaze,i ako želimo da turisti nastave da nam dolaze,treba da nastavimo da ga uređujemo. Mi to činimo deo po deo, Beograđani dobijaju grad kakav zaslužuju i koji je ponjihovoj meri, meri čoveka", glasio je Vesić.

Precizirao je da u Beogradu trenutno postoji oko 3.000 gradilišta i da je to najveći rezultat sadašnje gradske vlasti.

"Beograd se ponovo gradi i sa skoro 3.000 gradilišta obezbeđena je budućnost grada, jer svi plaćaju doprinose za građevinsko zemljište iz kojih mi plaćamo kanalizaciju, vodovod, škole, vrtieć i sve ono što građani zaslužuju ali nisu mogli da dobiju", kazao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track