ISPRED HRAMA SVETOG SAVE NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Zelenilo, fontana, granit! Evo kako će sve izgledati! (FOTO)
Foto: Beoinfo

rekonstrukcija počinje ove godine

ISPRED HRAMA SVETOG SAVE NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Zelenilo, fontana, granit! Evo kako će sve izgledati! (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će ove godine biti potpuno rekonstrusan park ispred Hrama Svetog Save.

foto: Beoinfo

"Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina od kako je dubrovački Srbin Mateja Ban prvi izneo javno ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen. Kao deo tog posla predstoji nam uređenje parka ispred Hrama Svetog Save", rekao je Vesić na Studiju B, a saopštila Gradska uprava.

1 / 8 Foto: Beoinfo

Kako je rekao, autori tog jedinstvenog rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković.

Vesić je naveo da će novi park imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče, a da će uređenje parka finansirati Republika i Grad, kao i da je u čitav proces uključena Srpska pravoslavna crkva.

foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, novim rešenjem posebno će biti istaknut spomenik voždu Karađorđu, kao i da objekat koji se vidi u rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom, i dalje uz Katanićevu ulicu, predstavlja mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda SPC u kojoj će stolovati srpski patrijarh.

foto: Beoinfo

"Taj objekat je ranije bio predviđen svim urbanističkim planovima grada, a projekat će raditi akademik Mitrović i arhitekta Miljković. Završetkom Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se, na neki način, velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru", kazao je Vesić.

foto: Beoinfo

On je dodao da će, na predlog gradskog arhitekte Marka Stojičića, Aleksandar Deroko tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.

foto: Beoinfo

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track