DANAS 10. ROĐENDAN NOVOG AVALSKOG TORNJA: Prva decenija simbola Beograda visokog 204,68 metara! Stari srušile NATO bombe
Foto: Youtube Printscreen

prva decenija replike starog simbola prestonice

DANAS 10. ROĐENDAN NOVOG AVALSKOG TORNJA: Prva decenija simbola Beograda visokog 204,68 metara! Stari srušile NATO bombe

Beograd -

BEOGRAD - Danas, 21. aprila obeležava se prva decenija novoizgrađenog tornja na Avali.

JP Emisiona tehnika i veze podseća da je pre 10 godina, 21. aprila za posete turista otvoren novoizgrađeni Avalski toranj, replika prvobitnog, koji su projektovali arhitekte UgljeŠa Bogunović i Slobodan Janjić, kao i konstuktor akademik Milan Krstić (1959-1960).

Zbog pandemije virusa korona Emisiona tehnika i veze, u čijoj je nadležnosti toranj na Avali ne obelažava rođendan kao do sada, ali navode da su spremni da se turistička sezona nastavi tamo gde je stala 16. marta.

Početak godine i prva dva meseca (januar i februar) Avalski toranj po broju turista i broju prodatih ulaznica za vidikovac, beležio je rekord od otvaranja novoizgrađenog, odnosno u poslednjih 10 godina.

Tokom ta dva meseca prodate su 22.733 ulaznice za panoramsko razgledanje, a takav rezultat, velikim delom je zabeležen i zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika netipičnih za zimski period.

"Naslućivala se rekordna godina koja je sada neizvesna, a dosadašnji pokazatelji su na to navodili, s obzirom da je od 2016. godine (početak investiranja) sve veći broj domaćih i stranih turista na ovom kompleksu", navodi se u saopštenju. Inače, u protekle četiri godine poseta je porasla za 36 odsto.

foto: JP Emisiona tehnika

Ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju kompleksa tornja na Avali sredsvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ETV-a počela su 2016. godine, kada ovo zdanje dobija širu namenu, postaje pravi ugostiteljski rekreativno-turistički centar sa sportskim terenima, teretanom, dečijim igralitima, letnjom pozornicom, izletničkim delom za odmor, kafeima, suvenirnicama....

Stari toranj srušen je 29. aprila 1999. u NATO bombardovanju, uklanjanje ostataka počelo je maja 2005, a gradnja novog krajem 2006. godine na inicijativu Društva za obnovu Avalskog tornja. Radovi vredni oko 8,5 miliona evra počeli su u februaru 2007.

Novi toranj visok je 204,68 metara i za dva metra je viši od prvobitnog.

Avala i Beograd su i danas poznati po ovoj čuvenoj građevini, koja je spremna da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja u zemlji, otvori vrata svim domaćim i stranim turistima, navodi se u saopštenju JP Emisiona tehnika I veze.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track