BRNABIĆ: Postrojenje u Vinči jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine! FOTO
Foto: Tanjug/ Slobodan Milljević

važan projekat

BRNABIĆ: Postrojenje u Vinči jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine! FOTO

Beograd -

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas radove na izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči i izjavila da taj projekat najavljuje mnogo veću pažnju i ulaganja u zaštitu zivotne sredine u narednom periodu.

Brnabićeva je izgradnju postrojenja obišla u društvu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, izvršnog direktora Beo Čista Energija Filipa Tila, kao i predstavnika finansijskih institucija koje su izdvojila sredstva za izgradnju postrojenja.

1 / 9 Foto: Tanjug/ Slobodan Milljević

Premijerka je istakla da je izgadnja postrojenja u Vinči jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine, ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji, pre svega što će se višedecenijski problem odlaganja čvrstog otpada u Beogradu rešiti u skladu sa evropskim standardima, čime će, dodaje, biti unapređen kvalitet života građana.

Taj projekat će, kako je dodala, najaviti mnogo veća ulaganja u zaštitu životne sredine za čime, kako kaže, Srbija mnogo kasni, ali je i pokazala spremnost da se satim problemima bori pošto je osnovala Ministarstvaozaštite životne sredine.

foto: Tanjug/ Slobodan Milljević

Brnabić je navela da se paralelno sa tim projektom u zemlji rade i projekti na prečišćavanju otpadnih voda.

"Taj projekat je i dobar primer kako možemo da podstaknemo da privatne kompanije rade s državom i lokalnom samoupravom, kako bi imali veći učinak za društvenu zajednicu u kratkom vremenskom periodu", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je taj projekat važan za rast BDP-a i da se radovi na njemu nisu zaustavljavali ni tokom krize kovidom-19 Projekat je vredan 370 miliona evra i trenutno je na njemu angažovano više od 300 radnika, dodala je premijerka.

foto: Tanjug/ Slobodan Milljević

"Očekujem da ćemo 2022. godine ponovo doći ovde da proslavimo ovu uspešnu priču i da damo novi standard za upravljanje čvrstim otpadom u Beogradu, ali i primer drugim lokalnim samoupravama u zemlji", navela je ona.

Osim toga, dodala je, u okviru programa "Srbija 2025", država će izdvojiti milijardu evra za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Projekat izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči ima model javno-privatnog partnerstva, rekla je Brnabić i dodala da bi taj model trebalo u budućnosti mnogo više da se koristi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track