NE MARE ZA MERE: Čak i neki vozači u prevozu ne nose maske i pored kazne od 5.000 dinara
Foto: Zorana Jevtić

NE MARE ZA MERE: Čak i neki vozači u prevozu ne nose maske i pored kazne od 5.000 dinara

Beograd -

Kontrola u beogradskim autobusima pojačana, ali reporteri Kurira zatekli uglavnom mlade, a i one za volanom bez zaštite od korone

Iako je Beograd bez premca po broju zaraženih koronom, iako je uvedena rigorozna kontrola poštovanja epidemioloških mera u prestonici, pa je kazna za nenošenje maske u gradskom prevozu 5.000 dinara, mnogi, uglavnom mladi, za to ne mare. Reporteri Kurira juče su u gradskom prevozu čak zatekli i jednog vozača autobusa bez maske iako bi on prvi trebalo da nosi i kontroliše putnike koji ulaze.

Beograd žarište

U Srbiji je juče 51 osoba bila pozitivna od 5.349 testiranih, dok su dve osobe preminule. Velika većina, čak i do 70 odsto pozitivnih svakodnevno, jeste iz Beograda.

Umesto da opominje druge, i sam krši mere Vozač autobisa
Umesto da opominje druge, i sam krši mere Vozač autobisafoto: Zorana Jevtić

Sekretarijat za javni prevoz obavestio je sve prevoznike da su vozači obavezi da kontrolišu da li putnici koji ulaze u vozilo nose maske. Takođe, napomenuo je da isključivo prednja vrata treba da se koriste za ulazak putnika, a sva ostala za izlazak. Prva stvar koju su primetili u centru Beograda jeste da građani u prevoz ulaze na sva vrata, kao i do sada. Ispred svakih vrata je krcato, a najvažnije je utrčati što pre u autobus i zauzeti mesto za sedenje.

- Naš narod nije dovoljno civilizovan da čeka red, pogotovo ako je taj red vezan za njihov prevoz. Svi negde žure. A ja nemam vremena da u tolikoj masi ispratim da li je svako od njih stavio masku. I onda otvorim sva vrata jer mi se čini da će biti manja gužva nego kad se svi sjate na prva vrata - rekao nam je jedan vozač, koji je imao masku, za razliku od dvojice njegovih kolega koje smo videli u autobusima u pokretu bez maske.

foto: Zorana Jevtić

U busevima mladi listom nemaju maske. Ne obaziru se na ostale putnike, pa ni to što je pored njih dosta starijih osoba.

- Moram da idem prevozom do doma zdravlja, nema drugog načina. I kada uđem i vidim ovu omladinu kako opušteno sedi bez maske, nije mi dobro. Ako mi matori, koji i inače jedva dišemo, možemo da nosimo maske, zašto ne bi mogli i mladi? Ukoliko pokupimo koronu u autobusu, pitanje je ko će se od nas izvući jer smo uglavnom svi hronični bolesnici - kaže jedna starica iz trole broj 29.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević kaže za Kurir da su juče četiri patrole sanitarnih inspektora, uz asistenciju komunalne milicije, kontrolisale nošenje maski u prevozu. Išli su na najprometnija mesta - Zeleni venac, Novi Beograd, Zemun i Sajam.

Kažnjavanje nije cilj

- Nije nam cilj da ljudi budu kažnjeni, već da shvate koliko je važno poštovanje mera i nošenje maski - i zbog njih, i zbog drugih - ističe Nikodijević.

NIKOLA NIKODIJEVIĆ

Za tri dana 19 prijava

foto: Kurir

Tokom tri dana inspekcija u Beogradu napisala je 19 prijava za ugostiteljske objekte koji nisu poštovali propisane mere. U petak, subotu i nedelju kontrolisano je oko 230 objekata, a Nikodijević kaže da se ugostitelji u velikoj meri pridržavaju propisanih mera, ali i da je neophodno da to rade svi kako bi se sprečilo širenje virusa.

Kurir.rs/ Maša Kostić Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track