EPILOG PLAGIRANJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU: Danica Popović uplaćuje pola miliona porodici pokojnog kolege kog je pokrala?
Foto: Printscreen

Nastavno-naučno veće odlučuje

EPILOG PLAGIRANJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU: Danica Popović uplaćuje pola miliona porodici pokojnog kolege kog je pokrala?

Politika -

Nastavno-naučno veće sutra odlučuje da li će profesorka dobiti javnu opomenu ili javnu osudu, a postoji mogućnost da deo honorara od 1,4 miliona dinara uplati porodici profesora Babića, čiji je rad preuzela

Profesorki Ekonomskog fakulteta Danici Popović, koja je pokrala prevod svog pokojnog kolege Stojana Babića i potpisala ga kao svoj rad, Nastavno-naučno veće moglo bi da naloži da trećinu honorara uplati njegovoj porodici, nezvanično saznaje Kurir.

Ona je prevod udžbenika "Međunarodna ekonomija" autora Dominika Salvatorea predstavila kao svoje autorsko delo - iako je uzela i deo koji je Babić preveo - i za to je od Ekonomskog fakulteta dobila honorar od 1.440.000 dinara.

Odluka o sankciji

Nakon što je Stručna komisija utvrdila da je autorsko delo prisvojeno bez potpisivanja, Etička komisija je jednoglasno navela da je Popovićeva grubo zloupotrebila njegov rad. O tome kakve će sankcije biti za Popovićevu odlučivaće sutra Nastavno-naučno veće.

- Zvanično će se staviti tačka na tu aferu. Veće će odlučiti da li će Popovićeva dobiti javnu opomenu ili javnu osudu, a postoji mogućnost da joj uprava fakulteta naloži da uplati trećinu honorara porodici pokojnog profesora Babića. Takođe, postoje saznanja da je uprava Ekonomskog fakulteta već naložila Centru za izdavačku delatnost fakulteta da se ime profesora Stojana Babića vrati na spisak prevodilaca udžbenika iz "Međunarodne ekonomije" - priča izvor Kurira.

foto: Screenshot

Softver dokazao

Podsetimo, softver za utvrđivanje plagijata je pokazao da je 70 odsto prevoda Popovićeva doslovno preuzela od profesora Babića. Inače, u svom mišljenju Etička komisija Ekonomskog fakulteta, koju čine i dva visokopozicionirana člana Demokratske stranke, izbegla je da iskoristi termin "plagijat", već je u više navrata isticala "neakademsko ponašanje profesorke Popović". Profesorka Popović juče nije želela da komentariše stav Etičke komisije, ali ni to da bi moglo da joj bude naloženo da uplati deo honorara Babićevoj porodici. - Kurir sam tužila sudu. Zbog gnusnih laži i insinuacija koje koristite za moje ime očekujem izvinjenje, i to ne usmeno, nego pismeno u vašim novinama - rekla je Popovićeva.

Podsetimo, zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja Popovićeve svojevremeno je podneo u to vreme student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić.

S. Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track