VESIĆ: Obnovljeno spomen-obeležje knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku
Foto: Beoinfo

VESIĆ: Obnovljeno spomen-obeležje knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku

Beograd -

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je Projekat sanacije i restauracije spomen obeležja na mestu pogibije Kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku, zahvaljujući sredstvima koje je opredelio grad Beograd, javili su iz tog Zavoda.

Projekat je realizovan na osnovu zatečenog stanja i arhivske dokumentacije, a pre početka izvođenja radova, Spomen obeležje bilo je u veoma lošem stanju - kamen je bio prekriven naslagama patine i divlje vegetacije, grafitima i tragovima rđe.

Osim toga, kako navode iz Zavoda, lanci od kovanog gvožđa su korodirali a neki delovi su i nedostajali, ograda unutar samog spomen obeležja bila je uklonjena, a neki njeni delovi bili su i ukradeni.

Knez Mihailo Obrenović, Košutnjak, Spomenik
foto: Beoinfo

Izvođenje radova trajalo je mesec dana i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u Gornjem gradu na Kalemegdanu,imao je i konzervatorski nadzor.

Srbija šume su postavile dve info table, dok je Zavod priredio tekst o životu i političkom delovanju kneza Mihaila i samom mestu ubistva kneza.

Knez Mihailo Obrenović, Košutnjak, Spomenik
foto: Beoinfo

Na spomen obeležju urađena je restauracija kamenih zidova i stubova, što obuhvata pranje i čišćenje kamena i spojnica, kao i fugovanje, restauraciju kamenog stepeništa na ulazu i drenažu tla u spomen obeležju, ne bi li došlo do rasterećenja nakrivljenog zida u budućnosti.

Izvršena je i stabilizacija i vraćanje istočnog zida u originalan vertikalni položaj zajedno sa stubovima.

Knez Mihailo Obrenović, Košutnjak, Spomenik
foto: Beoinfo

Nakon radova na kamenu, urađena je konsolidacija kamena premazom koji ima i funkciju zaštite kamena od grafita i njegovog daljeg propadanja.

Lanci od kovanog gvožđa i metalna ograda su takođe restaurirani, delovi koji su nedostajali i dotrajali su zamenjeni po uzoru na postojeće, odnosno prema detaljima iz arhivske dokumentacije.

U godinama posle tragične smrti kneza Obrenovića u Košutnjaku, izvedena je ograda od kovanog gvožđa kojom je označeno samo mesto ubistva.

Knez Mihailo Obrenović, Košutnjak, Spomenik
foto: Beoinfo

Kasnije je podignuta i ograda od kamenih kvadera sa granitnim stubovima povezanim masivnim lancima od kovanog gvožđa.

Takvim rešenjem je povećana ukupna površina spomen obeležja, sa simboličkim sadržajem kenotafa - grobnog mesta bez tela.

Spomen obeležje na mestu ubistva kneza Obrenovićau Košutnjaku ima kulturno-istorijsku vrednost kao memorijalni prostor vezan za istaknute ličnosti iz nacionalne istorije i nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Topčider koja je utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Knez Mihailo Obrenović, Košutnjak, Spomenik
foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je rekao da je 10. juna ove godine, kada je došao da položi venac na mesto gde je ubijen srpski knez Mihailo Obrenović, video da je spomen obeležje potpuno devastirano i razrušeno.

- Sramota je što smo se tako odnosili prema mestu na kojem je ubijen jedan od naših najznačajnijih vladara u 19. veku - rekao je Vesić.

Naveo je da je tada naložio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da obnove spomen obeležje i dodao da je kamen potpuno obnovljen, stabilizovan zid koji je bio skoro obrušen, te da je posebno sačuvana ograda kojom je obeleženo mesto na kom je ubijen knez Mihailo Obrenović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track