NOVA GRAĐEVINA U CENTRU PRESTONICE: U okviru Botaničke bašte niče još 2.000 kvadrata, projekat započet još devedesetih godina
Foto: Printscreen/jevremovac.bio.bg.ac

novine

NOVA GRAĐEVINA U CENTRU PRESTONICE: U okviru Botaničke bašte niče još 2.000 kvadrata, projekat započet još devedesetih godina

Beograd -

Zgrada u centru Beograda koja je godinama bila nelegalna i nije imala nikakvu praktičnu namenu, u decembru je legalizovana i dobila je građevinsku dozvolu. Objekat je arhitektonski završen i sada se planira izgradnja unutrašnjosti i legata Josifu Pančiću, za šta je potrebno dva miliona evra.

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, kaže da su pregovori oko finansiranja u toku i da postoje najave iz evropskog fonda, kao i da se nada će radovi početi u narednih par meseci.

Botanicka basta Jevremovac
foto: Biološki fakultet

Prema rečima profesora Tomanovića, planira se da ovde bude legat Josifu Pančiću koji uključuje galerijski prostor za posetioce, laboratoriju i učionice za decu i studente, jer 40.000 dece godišnje iz cele Srbije poseti Botaničku baštu.

Zasadi drvo, Puls Srbije, Marko Kazimirović, Botanička bašta
foto: Kurir Televizija Printscreen

- Zatim tu je banka semena, kako bismo očuvali današnje biljke koje rastu u Srbiji. Ovo je poslednji momenat za to, jer klimatske promene i zagađenje imaju veliki uticaj na prirodu. Tu će zatim biti amfiteatar sa 200 mesta i akustičnom izolacijom, gde će se održavati i koncerti, jer je ovo mesto prirodno i kulturno dobro - kaže profesor Tomanović.

Prema rečima sagovornika, ovo je prava nama za ovaj reprezentativan prostor, jer ovo ima značaj za ekološku svest i značaj očuvanja prirode.

- Čuvamo ovde 20.000 originalnih biljnih vrsta Josifa Pančića i polovinu biljnih vrsta u Srbiji. Veliki trud je potreban da one opstanu u centru grada, a inače rastu na planinama u posebnim uslovima. Imamo i 1.000 tropskih vrsta biljaka. Tu su zatim pisma, dokumentacija, lični predmeti i knjige Josifa Pančiča - kaže Tomanović.

Botanicka basta Jevremovac
foto: Biološki fakultet

Projekat izgradnje Pančićevog centra u Botaničkoj bašti Jevremovac započet je devedesetih godina prošlog veka. Uz sugestiju i nagoveštaj Ministarstva da će projekat moći da se završi, Biološki fakultet se tome posvetio.

Podsetimo, Josif Pančić bio srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika, a po njemu je nazvan i najviši vrh Kopaonika (Pančićev vrh) na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima. Botanička bašta u Beogradu je takođe bila njegova ideja.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track