ZAMENIK GRADONAČELNIKA GORAN VESIĆ: Cilj nam je da vakcinišemo polovinu punoletnih stanovnika
Foto: Promo

imu8nizacja

ZAMENIK GRADONAČELNIKA GORAN VESIĆ: Cilj nam je da vakcinišemo polovinu punoletnih stanovnika

Beograd -

Cilj je da se u Beogradu vakciniše 750.000 građana, što je oko 57 odsto punoletne populacije, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je za Beogradsku hroniku izjavio da je siguran da će taj rezultat biti ostvaren u narednih mesec dana.

"Kada tom broju dodamo i ljude koji su preležali korona virus, odnosno koji imaju antitela verujem da ćemo biti blizu kolektivnog imuniteta, ali o tome će poslednju reč dati Gradski zavod za javno zdravlje", naveo je Vesić.

Do juče je u Beogradu, kako je precizirao, vakcinisano 535.000 ljudi ili 38 odsto punoletnih građana, dok ih je revakcinisano 358.191, što je 25,5 odsto.

"Svaki treći Beograđanin je vakcinisan, a svaki četvrti revakcinisan. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu više je od 50 odsto građanki i građana vakcinisano, dok je na Novom Beogradu vakcinisano skoro 47 odsto", kazao je Vesić.

On je istakao da je na Starom gradu u populaciji između 18 i 49 godina vakcinisano 40,2 što je, prema njegovim rečima, rekord u Srbiji. Na Vračaru je taj broj u pomenutoj populaciji 37 odsto, a na Savskom vencu 36 odsto, ukazao je zamenik gradonačelnika.

"U populaciji između 65 i 74 godine na Savskom vencu je vakcinisano 79,19 lica, na Starom gradu je taj broj 78 odsto, na Vračaru i Novom Beogradu je 75 odsto, u Rakovici 71 odsto i Čukarici 69 odsto. To su fantastični rezultati jer smo time zaštitili one koji su najugroženiji", naveo je Vesić i dodao da je vakcinacija jedini način da izađemo iz ove krize i vratimo normalnom životu.

Delimično popuštanje mera je direktno vezano za pad broja zaraženih i povećanje broja vakcinisanih, ukazao je zamenik gradonačelnika.

"U Beogradu je ta situacija bitno bolja nego u nekim delovima Srbije. Ako se nastavi ovaj trend vakcinisanih, sigurno ćemo doći u situaciju da veoma brzo omogućimo rad i zatvorenih delova ugostiteljskih objekata", rekao je Vesić.

Dodao je da će u maju svi zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Grada Beograda biti oslobođeni plaćanja kirije za taj mesec.

"Traži se način kako da se ugostitelji oslobode plaćanja zakupa za bašte za jedan ili dva meseca. I na taj način pomognemo im da se malo oporave od ove krize. Vlada je obezbedila i poseban paket pomoći za ugostitelje, a mi kao Grad dajemo dodatni doprinos", zaključio je Vesić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track