GLAVNI GRADSKI URBANISTA STOJČIĆ NAJAVIO: Do kraja godine počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta, Linijskog parka...
Foto: Beta/Miloš Miškov

NOVINE

GLAVNI GRADSKI URBANISTA STOJČIĆ NAJAVIO: Do kraja godine počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta, Linijskog parka...

Beograd -

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je danas da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i istakao da do kraja godine počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka.

Stojčić je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici - kao deo unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici.

- Izvodi se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije korona virusa je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa - najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj meri promentii karakter jednog velikog dela grada - rekao je Stojčić.

Marko Stojčić
foto: Ana Paunković

Ističe da se duboko ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji bi trebalo tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu.

Naglasio je da nastavlja sa realizacijom projekta "Beograd na vodi" i dodao da taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i siguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje.

Posebno je važna, prema njegovim rečima, i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju, takođe i nedostajuća infrastruktura i rešavanje nelegalnih naselja i objekata.

Najavio je i urbanizaciju "Mitićeve rupe" na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.

Beograd na vodi
foto: Shutterstock

Stojčić je, takođe, istakao da prostor preko puta "Beograda na vodi" u Bloku 18 "vapi" za urbanizacijom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.

Ove godine će se, prema njegovorim rečima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

- Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadina kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića - naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prestonici.

Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti u staru zgradu železničke stanice na rekonstruisanom Savskom trgu, a istakao je i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom.

Stojčić je naveo i da će uslediti postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja