DANAS PREDAVANJE NA ADI CIGANLIJI: Putujuća kampanja o reciklaži limenki

ekologija

DANAS PREDAVANJE NA ADI CIGANLIJI: Putujuća kampanja o reciklaži limenki

Beograd -

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Inicijativa "Svaka limenka se računa" započeće sutra i "putujuću" kampanju o reciklaži koja će, osim u Srbiji, biti sprovedena istovremeno još u 14 zemalja na 19 lokacija širom Evrope.

U okviru putujuće kampanje, Beograđani će danas na Adi Ciganliji biti u prilici da učestvuju u projektima kroz koje će se promovisati reciklaža limenki za piće, koja predstavlja, kako kažu iz Inicijative, najbolju ambalažu upravo zbog svoje mogućnosti neograničenog recikliranja.

Putujuća kampanja, kako su saopštili organizatori, ima za cilj promociju otvorenih prostora i razvoj cirkularne ekonomije.

Kako je najavljeno, na lokacijama po Evropi, mali timovi sa šarenim rančevima kretaće se unaokolo kao deo misije koja ima za cilj da ohrabri ljude da drže javni otvoreni prostor čistim i da recikliraju svoje limenke pića gde god da se nalaze.

Na preporučenoj fizičkoj distanci, zbog epidemije virusa korona, oni će ohrabrivati građane da održavaju svoju okolinu čistom i zamoliti ih da odlože svoje limenke pića u njihove rančeve kako bi bili sigurni da će biti reciklirane.

Posetiocima će takođe biti ponuđena mogućnost učešća u kratkim anketama sa nagradama i prilika da podele svoje priče o reciklaži na društvenim mrežama uz #EuropeanRecyclingTour2021 haštag.

Učesnici evropske turneje o reciklaži sa rančevima na leđima posetiće Austriju, Češku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Crnu Goru, Holandiju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju, Španiju i Veliku Britaniju.

Nemanja Marjanović iz Recan fondacije, koja ovu kampanju organizuje u Srbiji, kazao je da je cilj evropske turneje o reciklaži da podseti ljude da javni otvoreni prostori treba da budu čisti i da je to rezultat zajedničkog truda.

"Svakodnevne male aktivnosti, kao što je pravilno odlaganje otpada, mogu nam svima pomoći u nameri da ostvarimo održiviji način života i zdraviju planetu", kazao je Marjanović.

U evropskoj anketi koju je Inicijativa "Svaka limenka se računa" sprovela tokom 2020. godine, više od tri četvrtine ispitanika je reklo da uvek ili često odlažu ambalaže napitaka u kante za reciklažu u svojim domovima, dok samo 48 odsto ispitanika reciklira na javnom prostoru.

U isto vreme, 93 odsto Evropljana bi volelo da postoji više kanti za reciklažu na ulicama, javnom prostoru, u parkovima, na plažama ili pešačkim stazama.

Direktor Inicijative "Svaka limenka se računa" za Evropu David Van Heuversvin naveo je da su javni prostori nudili preko potrebnu mogućnost za beg od pandemije te da je sada red da ljudi pomognu u zaštiti od nadolazeće "pandemije smeća".

"To je fenomen čiji smo svedoci na globalnom nivou u poslednje vreme", dodao je.

Ističe da je 95 odsto energije koja se uštedi reciklažom jednaka uštedi kada su u pitanju gasovi sa efektom staklene bašte.

"Na taj način svaka limenka koju recikliramo postaje ključni faktor koji doprinosi pravoj cirkularnoj ekonomiji", kazao je Van Heuversvin.

Inicijativa "Svaka limenka se računa" (EČ) pokrenuta je 2009. godine u Velikoj Britaniji i smatra se vodećim programom za promociju reciklaže limenki za piće širom Evrope.

Njen cilj je da nadahne sve da naprave razliku tako što će reciklirati svoje limenke za piće, ma gde se nalazili, što može biti u kancelariji, kod kuće ili bilo gde u pokretu, od parkova, festivala i sportskih događaja, do škola i univerziteta.

kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track