TUŽILAŠTVO NA POTEZU: Stigao izveštaj policije o dečaku (4) koji je pronađen u autobusu na Lešću
Foto: Tamara Trajković

moguća krivična prijava

TUŽILAŠTVO NA POTEZU: Stigao izveštaj policije o dečaku (4) koji je pronađen u autobusu na Lešću

Beograd -

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu stigao je izveštaj policije u vezi sa slučajem dečaka V. H. (4) koji je prošle nedelje bez nadzora roditelja pronađen u autobusu na liniji 35L na okretnici na Lešću.

Čeka se još izveštaj Centra za socijalni rad u Beogradu pa da tužilaštvo odluči da li će krivično goniti roditelje.

Dečaka je pronađen, podsetimo, prošle srede oko 15 sati. Jedan od putnika pitao je vozača čije je dete, na šta je odgovorio da i on to gleda, a onda je odmah obavestio policiju, koja je pozvala Hitnu pomoć. U trenutku pronalaska dečak je spavao.

Centar za socijalni rad je preuzeo brigu o detetu i pokrenuo postupak kontrole u okviru koje je proveravano pod kojim uslovima je dete ostalo samo, uslovi u kojima dete živi, kompetencije roditelja i da li je dečak zanemarivan i zlostavljan.

Izveštaj o svemu juče je stigao u Prvo osnovno javno tužilaštvo.

- Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, prema nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca, Policijska stanica Stari grad dostavila je izveštaj u vezi predmetnog događaja. Po dobijanju izveštaja nadležnog Centra za socijalni rad tužilaštvo će odlučiti o krivičnom gonjenju roditelja deteta - kažu u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Ukoliko Centar utvrdi da su roditelji zanemarivali dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja protiv njih će biti podneta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja.

- Dežurni zamenik javnog tužioca obavešten je od policije o navedenom događaju. Tom prilikom je naložio da se prikupe dokazi i da mu se dostavi izveštaj. Takođe, tužilaštvo je naložilo da Centar za socijalni rad izvrši hitnu analizu i nadzor nad porodicom, te ukoliko nakon analize Centar za socijalni rad proceni da su roditelji zanemarili dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja deteta podneće krivičnu prijavu na dalje postupanje tužilaštvu zbog krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 КZ - rečeno je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu prošle nedelje.

Sada se čeka da stigne izveštaj i Centra za socijalni rad pa da se odluči o krivičnoj prijavi.

U Centru za socijalni rad u Beogradu ponovili su da je dete niskog kalendarskog uzrasta, koje je 28. jula 2021. godine pronađeno bez nadzora odrasle osobe u autobusu, dobrog zdravstvenog stanja i da je adekvatno zbrinuto.

Nema, međutim, odgovora da li je završen nadzor i šta je u okviru njega ustanovljeno.

- Stručni radnici centra za socijalni rad preduzimaju sve neophodne mere iz svoje nadležnosti za zaštitu maloletnog deteta - kažu u Centru i dodaju da detalje i dalji plan starateljske zaštite ne mogu da iznose u javnost.

Roditelji inače nisu bili prijavili nestanak deteta.

- Tek kada je policija došla do njih, majka je počela da pravi dramu kako joj je nestalo dete, pritom, bila je u alkoholisanom stanju - rekao je prošle nedelje izvor iz istrage.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track