OKO SOKOLOVO ZA GODINU DANA SNIMILO VIŠE OD 100.000 PREKRŠAJA: Uskoro širi spisak ulica u kojima će snimati nepropisno parkiranje
Foto: Zorana Jevtić

u proseku snimi 355 vozača dnevno

OKO SOKOLOVO ZA GODINU DANA SNIMILO VIŠE OD 100.000 PREKRŠAJA: Uskoro širi spisak ulica u kojima će snimati nepropisno parkiranje

Beograd -

Za godinu dana, otkad je 10. avgusta 2020. uveden sistem "Oko sokolovo" izdato je 129.604 obaveštenja o nepropisnom parkiranju vozila kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu.

Ovo, uvidom u elektronsku evidenciju, otkrivaju u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije. To znači da u proseku 355 vozača, i to samo nih koje je "Oko" spazilo, tokom dana nepropisno ostavi svoje vozilo.

Trenutno je 18 vozila opremljeno kamerama sistema "Oko sokolovo" i angažovano je 37 komunalnih milicionara za upravljanje.

- Kamerama sistema "Oko sokolovo" konstatuju se, a zatim i sankcionišu, svi prekršaji nepropisnog parkiranja vozila u ulicama koje su pokrivene ovim sistemom video-nadzora, čiji spisak je objavljen na sajtu grada Beograda. U budućnosti je svakako u planu proširenje spiska ulica u kojima će se ova vozila kretati u cilju konstatovanja prekršaja nepropisnog parkiranja kao i drugih prekršaja iz oblasti komunalnog reda - navode u Komunalnoj miliciji.

Sistem "Oko sokolovo" zvanično je počeo da kažnjava bahate vozače 10. avgusta, kako bi obuzdala nesavesnost pojedinih Beograđana u saobraćaju. Vozila su i jedan segment koji čine projekat "pametni grad". Od prve 93 ulice kojima se prolazilo, proširila se zona kontrole. Od najave nadležnih da će ovaj sistem biti nadograđen, kako bi ga koristila i druga javna preduzeća, ništa novo se nije dogodilo.

Napredna tehnologija trebalo je da omogući i drugom preduzećima da se uključe u korišćenje softvera, kao što su JKP "Beograd put" i GSP "Beograd". Konkretno, plan je bio da već od aprila ove godine vozila iz sistema "Oko sokolovo" dobiju kamere ispod vozila, koje bi mogle da snimaju rupe na ulicama.

- Kako kamera snimi rupu, poruka će se sa geopozicijom oštećenja automatski slati dežurnoj službi JKP "Beograd put", koja će u roku od 24 sata izaći i sanirati problem - kazao je tada zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Putarima će, kada se ovo omogući, itekako olakšati posao, pošto će im za kratere javljati sistem, umesto sugrađana ili vozača javnog prevoza.

Najavljivano je i da će povezivanjem sistema sa GSP "Beograd" moći da se kontroliše i gustina saobraćaja. Tako će nadležni imati jasne i precizne podatke o tome kako se, u različitim delovima dana, odvija saobraćaj na ulicama. Osim kontrole saobraćaja, "Oko" će, rečeno je tada, uočavati probleme sa saobraćajnim znakovima na uličnoj mreži, nelegalnim zauzećima javne površine, ali će i kontrolisati sistem noćne rasvete grada, kontejnera i svega ostalog na ulicama Beograda što čini komunalni sistem.

Kontrola granica letnjih bašta

Od 1. aprila trebalo je da počne snimanje i kontrola bašta ugostiteljskih objekata, u smislu da li je neko izašao van onoga za šta ima dozvolu ili je bašta postavljena na mestu za koje nije dobijena dozvola.

Kada ovo zaživi, vlasnici lokala koji imaju bašte u ulicama kojima se kreću vozila "Oka", moraće dobro da razmisle da li će bez dozvole proširiti baštu za još neki kvadrat. Podaci o gabaritima bašta biće uneti u sistem, pa čim neko izađe iz dozvoljenih okvira, "Oko" će alarmirati "Beokom servis" i sekretarijat za inspekcijske poslove.

Domaći softver

Softver kojim je opremljen sistem "Oko sokolovo" je među najnaprednijima u svetu. Napravljen je u Srbiji, otkrili su nadležni, ali ne i ko ga je napravio. Sada je "Oko sokolovo" u vlasništvu "Parking servisa" i Grada Beograda.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track