OPERACIJA CIKLON JUG! VELIKA MISTERIJA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Stručnjak otkriva da li su se krvave bitke vodile i u kanalizaciji!
Foto: Rista Marjanović

istine i mitovi

OPERACIJA CIKLON JUG! VELIKA MISTERIJA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Stručnjak otkriva da li su se krvave bitke vodile i u kanalizaciji!

Beograd -

Tokom oslobođenja Beograda u oktobru 1944. nisu samo beogradske ulice bile poprište borbi protiv Nemaca, već se, prema nekim navodima, borba vodila i u samoj utrobi grada, u beogradskoj kanalizaciji. Ova operacija navodno je nosila naziv "Ciklon Jug", a organizovali su je nemački diverzanti, koji su nakon povlačenja Vermahtovih trupa, zaposeli kanalizaciju odakle su pružali otpor.

Borbe su, kako neki navode, bile krvave jer se nije smelo upotrebljavati vatreno oružje zbog konfiguracije terena i mogućnosti rikošetiranje hitaca.

Oslobođenje Beograda
foto: Rista Marjanović

Međutim, dr Rade Ristanović, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju kaže za Kurir da je ova priča nastala na osnovu samo jednog svedočenja i nije zasnovana na čvrstim temeljima arhivskih izvora:

- Beograd u to vreme nije imao adekvatnu kanalizaciju i kolektore te veličine da bi se toliki broj ljudi mogao sakrtiti. Drugo, nema mnogo smisla u tome da Nemci ostavljaju diverzante u gradu koji je za njih već izgubljen. Sigurno je da je bilo pojedinih Nemaca koji su pokušali spas da nađu u šahtovima, ali je gotovo nemoguće da je to bila organizovana akcija - objašnjava Ristanović.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track