ODRŽAN PROTEST ISPRED PREDSEDNIŠTVA PROTIV DVA ZAKONA: Građani i ekološki aktivisti šetali u centru Beograda
Foto: Zorana Jevtić

protekao mirno

ODRŽAN PROTEST ISPRED PREDSEDNIŠTVA PROTIV DVA ZAKONA: Građani i ekološki aktivisti šetali u centru Beograda

Beograd -

Protest protiv izmena zakona o referendumu i o eksproprijaciji održan je sinoć kod Predsedništva Srbije u centru Beograda.

Protest, koji je inače, protekao mirno, organizovali su Ekološki ustanak i inicijative "Kreni-promeni" i "Ne damo Jadar".

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima da taj protest nije protest pred izbore. Na početku protesta, Manojlović je zapretio da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, blokirati auto-puteve u Srbiji na sat vremena.

protesti
foto: Zorana Jevtić

On je rekao da će zakonom o eksproprijaciji prvi na udaru biti žitelji Jadra, a da će ljudima moći da se uzimaju kuće i zemljište. Naveo je da nije tačno da je "Rio Tinto" kupio u Jadru zemlje koliko mu treba jer je, kako tvrdi, kupljeno 140 hektara od neophodnih 600.

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije, koja je jedna od inicijatora protesta, Božo Prelević istakao je da će zakon o eksproprijaciji i referendumu omogućiti kolonizaciju Srbije za račun krupnog kapitala.

Glumica Jelena Stupljanin kazala je na početku skupa okupljenima da se danas većina zemalja okreće očuvanju prirode, dok se u Srbiji vodi borba protiv interesa stranih kompanija koje žele da eksploatišu i unište Srbiju.

Potom su okupljeni održali protestnu šetnju tokom koje su prošli pored Trga Republike, zgrade RTS, a završili je ispred zgrade Vlade.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track