Održana generalna proba aeromitinga

Aeromiting

Održana generalna proba aeromitinga

Beograd -
Jedanaest zemalja će imati svoje letačke timove, dok će pet mitingu prisustvovati na nivou delegacija

BEOGRAD - Na aerodromu u Batajnici uspešno je održana generalna proba nastupa pripadnika srpskog vojnog vazduhoplovstva na međunarodnom aeromitngu koji će biti održan 2. septembra.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je po završetku probe da je predstojeći aeromiting prilika da znanje naših pilota, pa čak i oprema kojum raspolažemo, ne zaostaje za najsnažnijim zemljama sveta.

"Svi piloti su spremni i orni da pokažu svoje znanje", rekao je Vučić i dodao da će publika na aeromitingu biti u prilici da vidi avion MIG 35, ali i veštine čuvenih danskih pilota, koji su na prethodnom mitingu, 2009. godine, privukli najviše pažnje.

"Biće to prilika da se vide veštine i znanja i naših i stranih pilota. Pozivam građane da u nedelju dođu sa svojom decom, jer će to biti najveći javni skup u proteklih 25 godina", rekao je ministar odbrane i istakao da je od pripadnike vojske posebno zahtevao da bezbednost učesnika programa i publike bude potpuno garantovana.

Pre početka probe, ambasadorka Danske Mete Kjuel Nilsen uručila je komandantu 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije i rukovodiocu aero-mitinga brigadnom generalu Predragu Bandiću ključeve cisterni koje je ta zemlja poklonila našem vazduhoplovstvu. To je treća donacija cisterni koju je Danska uputila Srbiji.

Ambasadorka Nilsen rekla je da je veoma zadovoljna zbog uspostavljanja saradnje Srbije i Danske, kao i zbog toga što ta saradnja donosi konretnu korist.

"Drago mi je što uvek nailazimo na pozitivan odgovor kad je reč o saradnji sa Srbijom. Drago nam je i što ćemo učestvovati na aeromitingu. Jedva čekam nedelju", rekla je ambasadorka Danske.

Ona je danas potpisala i Protokol o budućoj saradnji u oblasti bezbednosti letenja sa komandantom ViPVO brigadnim generalom Rankom Živakom, čime je donacija vazduhoplovstvu Srbije dostigla oko milion evra.

General Živak je novinarima rekao da će na aeromitingu u nedelju učestvovati predstavnici 16 zemalja sa svih strana sveta, što je, kako je rekao, izuzetno značajno i za samu manifestaciju i za jubilej koji se obeležava.

Jedanaest zemalja će imati svoje letačke timove, dok će pet mitingu prisustvovati na nivou delegacija. Ekipe šesnaest stranih država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi, rekao je Živak.

Iz Srbije, na mitingu će učestvovati predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok će vojska Srbije, kako je rekao, u vazduhu imati 45 letelica.

Na aeromitingu će se predstaviti i u svetskim razmerama poznati avioni -"Jurofajter", "F 16", "Mig 29", "Alpha Jet",kao i helikopter "Black Havk".

Aeromiting će biti organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva a dolazak su potvrdili Austrija, Bugarska, Danska, Italija Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija Turska i Francuska sa svojim avionima i helikopterima.Na nivou delegacija će biti prisutni i predstavnici Velike Britanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Švedske i Ukrajine.

U okviru aeromitinga biće organizovana i izložba naoružnja i vojne opreme, a predstaviće se domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugi privredni subjekti povezani sa vazduhplovnom tehnologijom.Očekuje se i prisustvo saradnika iz inostranstva - predstavnika poznatih firmi "Jurokopter", "Jurofajter", "Tales"...

Vojno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja