Ukapirao: Kritikovao Ratka Mladića, sad brani Srbe

Majkl Dobs, bivši dopisnik Vašington posta

Ukapirao: Kritikovao Ratka Mladića, sad brani Srbe

Politika -
Srbi su imali sasvim opravdane razloge za zabrinutost, kako pre, tako i tokom rata, poručio Dobs u svom tekstu pod naslovom "U odbranu Srba"

VAŠINGTON - Majkl Dobs, bivši dopisnik američkog dnevnika Vašington posta iz nekadašnje Jugoslavije, poznat kao kritičar bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, izazvao je brojne reakcije kada je na svom blogu, na Internet sajtu "Forin polisi" (Foreign Policy) napisao tekst pod naslovom "U odbranu Srba".

U uvodu teksta, Dobs najavljuje da će napisati seriju članaka kojima će pokušati da čitaocima približi "razmišljanja" Mladića i da "strašni rat u bivšoj Jugoslaviji osmotri očima Srba, koje velika većina ljudi na Zapadu smatra za agresore".

Dobs navodi da, "iako je mnogo govorio o Mladićevim zločinima protiv bosanskih Muslimana, ne želi da implicira da su samo Srbi činili ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, niti da su samo srpski lideri odgovorni za rat".

"Zapravo, Srbi su imali neke sasvim opravdane razloge za zabrinutost, kako pre, tako i tokom rata, koje zapadni komentatori često previđaju i stvaraju izrazito crno-belu sliku sukoba. Glavni razlog za zabrinutost bilo je pitanje bezbednosti i prava oko dva miliona Srba koji su živeli u otcepljenim republikama Hrvatskoj i Bosni. Užasni zločini koje su tokom Drugog svetskog rata hrvatske ustaše počinile nad Srbima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni, još su sveži u sećanju mnogih Srba i oživeli su pod uticajem otrovne propagande srpskog lidera Slobodana Miloševića", ocenjuje Dobs.

Analizirajući početak ratova u bivšoj Jugoslaviji, Dobs dolazi do zaključka da je u zapadnoj politici prema toj zemlji postojala protivrečnost. "Evropa je, uz podršku SAD, priznala nazvisnost otcepljenih republika... To praktično znači da su Hrvati i Muslimani dobili pravo da se otcepe od Jugoslavije, dok je Srbima uskraćeno pravo da se odvoje od Hrvatske, odnosno Bosne. Krhka etnička ravnoteža koju su održavale velike sile posle Prvog svetskog rata i koju je četiri decenije posle Drugog svetskog rata nametao maršal Tito (Hrvat), bila je narušena", piše Dobs.Kao posledica ovih događaja, usledio je, smatra Dobs, neizbežni raspad Jugoslavije. "S druge strane, SAD i Evropa, koje su i stvorile Jugoslaviju, trebalo je da budu mnogo energičnije u uspostavljanju i nametanju pravila o otcepljenju, koja garantuju prava manjinama", dodaje Dobs.

Bivši novinar Vašington posta je na svom blogu postavio i deo protesnog pisma povodom teksta o Srbima, koje mu je uputio potpredsednik Kongresa severnoameričkih Bošnjaka Hamdija Ćustović. Ćustović zahteva da se Dobs izvini, optužujući ga da "popušta Srbima", koji su ga, kako podseća, već toliko kritikovali zbog njegovih ranijih tekstova o Mladiću. Ćustović, takođe, upoređuje "projekat velike Srbije Slobodana Miloševića" sa Hitlerovim pokušajima da "konsoliduje sve Nemce u jednu veliku nemačku državu".

"Mislim da sam pokazao kroz moje pisanje da sam na strani žrtava etničkog čišćenja i genocida, pa stoga ne vidim razloga da se izvinjavam. Kao što sam više puta jasno istakao, mislim da je Miloševićeva politika donela užas svim narodima bivše Jugoslavije, a ne samo Srbima. S druge strane, mislim da je poređenje Miloševića sa Hitlerom obmanjujuće i pogrešno je kriviti isključivo jednu stranu za sva zla koja je doneo rat", odgovara Dobs Ćustoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track