TRI INFEKCIJE HARAJU BEOGRADSKIM VRTIĆIMA: Sve više dece izostaje zbog ovih bolesti, RODITELJI ZABRINUTI
Foto: Shutterstock

mališani

TRI INFEKCIJE HARAJU BEOGRADSKIM VRTIĆIMA: Sve više dece izostaje zbog ovih bolesti, RODITELJI ZABRINUTI

Beograd -

Deca u beogradskim vrtićima ovih dana izostaju iz boravka zbog šarlaha, streptokoke i stomačnog virusa, pa su u pojednim ustanovama neke grupe, maltene, desetkovane. Dok roditelji brinu, lekari kažu da se ne dešava ništa neuobičajeno za ovo doba godine, i da nema epidemije.

Roditelji posebno zabrinuto reaguju na šarlah, za koji se misli da je iskorenjen, ali ova zarazna bolest koju izaziva upravo streptokoka, još "živi".

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) prim. dr Slavica Maris, epidemiolog kaže da su zaključno sa jučerašnjim danom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda, kroz zbirne prijave zaraznih bolesti, ukupno prijavljena 22 slučaja obolevanja od šarlaha, od toga u dečjim vrtićima je prijavljeno 8.

- Kada je reč o streptokoki, od početka godine do 17. marta ukupno je prijavljen 151 slučaj obolevanja od streptokoknog faringitisa i tonzilitisa, od toga u dečijim vrtićima je 22 slučaja obolevanja - kaže prim. dr Maris i dodaje da nemaju podatak da su u nekom dečjem vrtiću na teritoriji Beograda odsutna deca iz cele grupe zbog streptokoknih infekcija.

Dodaje da su zbog šarlaha ekipe zavoda radile epidemiološka istraživanja u više vrtića na Novom Beogradu.

vrtić
foto: Shutterstock

- Od početka godine zbog prijave šarlaha/streptokoknih infekcija iz dečjih vrtića, epidemiološke ekipe Centra za kontrolu i prevenciju bolesti su obavile 4 epidemiološka istraživanja u više dečjih vrtića na teritoriji Novog Beograda. Tada je od uzorkovano 115 briseva grla i nosa od dece i zaposlenih koja su bila u kontaktu sa zaraženom decom, a prisustvo beta hemolitičkog streptokoka grupe A” je dokazano kod 20 osoba - navodi ona, piše Telegraf.

Dr Maris kaže da su najvažniji izvor streptokoknih infekcija obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Dodaje da lečenje antibioticima značajno skraćuje period zaraznosti.

- Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima - rekla je prim. dr Maris.

Pored šarlaha, u beogradskim vrtićima hara i stomačni virus

Kako priča majka dvogodišnjaka iz Zemuna, prvi simptom bilo je povraćanje, a zatim dijareja i visoka temperatura.

- Povraćao je celu noć i imao temperaturu oko 39. Mučnina je prestala, ali dijareja traje već treći dan - kaže nam ova majka, napominjući da iste simptome ima i nekoliko drugara iz vrtića.

Stomačni virus nije ništa neuobičajeno za ovaj period, potvrdila nam je i dr Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

- Takve slučajeve imamo i na Klinici, ali nije nikakva epidemija posredi. Stomačni virusi su uobičajeni za ovo doba, a uzročnici su najčešće enterovirusi. Za dve do tri nedelje možemo očekivati da se onim oboljevanja smanji - poručuje dr Rsovac.

Kako kaže, roditelji treba da se jave lekaru ako visoka temperatura kod male dece, uzrasta ispod tri godine, traje duže od 24 sata i ako primete da dete ne uzima dovoljno tečnosti.

- Onda ne treba čekati, već se odmah javiti lekaru - poručuje naša sagovornica.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track