UPOZORENJE! ENORMNA POTROŠNJA VODE ZBOG VRUĆINA: Moguće i restrikcije! Ne postoji fabrika koja može da proizvede toliko vode
Foto: T. Ilić

APEL JKP "Vodovod i kanalizacija"

UPOZORENJE! ENORMNA POTROŠNJA VODE ZBOG VRUĆINA: Moguće i restrikcije! Ne postoji fabrika koja može da proizvede toliko vode

Beograd -

BEOGRAD - U prethodnim danima JKP "Vodovod i kanalizacija" svakodnevno beleži enormnu potrošnju vode, koja je u pojedinim delovima grada za 40 odsto veća u odnosu na prethodna dva meseca, dok je u nekim naseljima čak i udvostručena.

Naime, tokom prethodna dva vikenda zabeležena je povećana potrošnja vode naročito na sremskoj strani grada, te je preduzeće bilo prinuđeno da smanji pritisak u toj gradskoj zoni kako bi se ispražnjeni rezervoari ponovo napunili i uspostavilo uredno vodosnabdevanje, saopštavaju iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Oni naglašavaju da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

S tim u vezi JKP "Vodovod i kanalizacija" apeluju da se u danima ekstremno visokih temperatura voda štedi kako se ne bi moralo pristupiti restrikcijama.

- Vodeni resurs nije neiscrpan i zato je važno da pijaću vodu koristimo racionalno i namenski, odnosno isključivo za piće, kuvanje i higijenu. Jednostavno, ne postoji fabrika vode koja može da proizvede dovoljno vode ako su sve slavine otvorene - objašnjavaju.

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" dodaju da se fabrici za namensku potrošnju, proizvodi i više nego dovoljno vode, ulažu veliki napori u održavanje sistema, ali i da ukoliko se nastavi trend neracionalne potrošnje, možemo biti suočeni sa nestašicom, te veruju da će sugrađani pokazati solidarnost u ovim vrelim danima.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track