BEZ 6.000 NE KREĆITE NA ADU: Ovo su cene u kafićima, a za ležaljke spremite dve crvene
Foto: Zorana Jevtić

papreno

BEZ 6.000 NE KREĆITE NA ADU: Ovo su cene u kafićima, a za ležaljke spremite dve crvene

Beograd -

Leto je konačno stiglo na Adu Ciganliju, plave zastavice za početak kupališne sezone su konačno podignute, ali pre nego što se krene na "srpsko more", postavlja se pitanje koliko je novca potrebno za jednodnevno uživanje na Adi. Još ako idete porodično, pre toga obavezno proverite novčanik, prenosi Mondo.

JEFTINIJA KAFA NA IBICI NEGO NA ADI CIGANLIJI: Jedan tvit izazvao lavinu komentara TO JE SIGURNO NA MAKIŠU TAMO IDU ONI NAPUCANI

Koliko košta set ležaljki sa suncobranom, kafa, sok, voda, hrana...?

Ove godine zbog održavanja Svetskog prvenstva u kajaku, leto na Adi je stiglo nešto kasnije nego inače, ali je sasvim sigurno da će, ako ne baš prvog radnog dana u nedelji, onda bar sledećeg vikenda, ovdašnje plaže biti krcate ljudi koji su se uželeli plivanja.

Ada
foto: Nenad Kostić

Ono što je zapalo za oko je to da su cene na Adi Ciganliji, u pojedinim kafićima, ove sezone drastično skočile u odnosu na prošlu, pa se mnogi posetioci "žale" kako ih kafići "žestoko udaraju" po džepu. U jednom lokalu za celodnevno iznajmljivanje ležaljke i suncobrana potrebno je izdvojiti 2.000 dinara, za običan espreso 195 dinara, limunadu od 0.3 litara 350, koka-kolu 295 dinara, dok za porciju ćevapa (10 komada) treba izdvojiti 945 dinara!

Točena piva od pola litre kreću se od 365 do 445 dinara, dok gazirani sokovi koštaju oko 300 dinara. Čak i ako biste želeli samo vodu da naručite, malu 0,33L, to će vas koštati 245 dinara. Dakle, jedan običan ručak za porodicu koja odluči da sa decom provede dan na Adi Ciganliji, a deca žele i nešto da pojedu ili popiju, bez 6.000 dinara u novčaniku ne mogu da dođu.

"I pored cena kod nas je uvek puno. Ni gosti se ne žale toliko na visoke cene, makar ne nama direktno. Radim mesec dana u ovom kafiću, nikada nisam imao neku neprijatnu situaciju. Zadovoljan sam kako se šefovi odnose prema meni, a i može fino da se zaradi", rekao je jedan konobar tog "skupljeg" kafića.

Ali ipak, bilo je i onih kafića gde su cene nešto "normalnije", na primer, espreso 160 dinara, klasičan doručak može da se nađe za 210 dinara, koka-kola za 260 dinara, limunada 0,3L 290 dinara, ćevapi+pomfrit+lepinja 450 dinara, hladno točeno pivo 0,5L od 260 do 380 dinara... Ono što je još jedan problem za mnoštvo kafićFlea na Adi, pored visokih cena, nekima nedostaje i radne snage, pogotovo kod onih kod kojih su "manje" cene.

"Kod nas su cene malo normalnije, u odnosu na neke druge kafiće gde su cene zaista previsoke. Glavni problem je što je nam nedostaje radnika, uvek smo desetkovani. Dnevnica se kreće tu oko 150 do 180 dinara po satu, tako da za onog ko želi da radi, uvek ima mesta. Dnevnice se plaćaju od prvog dana, nema probnog perioda", rekla je konobarica jednog kafića.

Recimo da se samo odlučite za vožnju bicikle po Adi, ili iznajmljivanje pedoline, koštaće vas minimum 290 dinara (za sat vremena) u prvom slučaju, a minimum 500 dinara (pola sata) u drugom slučaju.

Ovo povremeno ispijanje kafa porodično ili sa prijateljima izbije iz džepa nekoliko hiljada po izlasku. Zavisi koliko je vas na izletu. Nije tajna da su cene u mnogim kafićima na Adi Ciganliji ravne onima u najelitnijim ugostiteljskim objektima i hotelima širom naše države, čak ponekad podsećaju na one u letovalištima crnogorskog primorja.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja