AKO PADNETE NA ULICI I POVREDITE SE MOŽETE DA NAPLATITE ODŠTETU, ISTO VAŽI I ZA VOZILA: Građani poslali 189 zahteva za naknadu!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

potreban zapisnik

AKO PADNETE NA ULICI I POVREDITE SE MOŽETE DA NAPLATITE ODŠTETU, ISTO VAŽI I ZA VOZILA: Građani poslali 189 zahteva za naknadu!

Beograd -

Da li se u praksi može naplatiti šteta ako padnete na ulici, ili oštetite motorno vozilo, ukoliko je uzrok rupa na putu, ili loše kolovozna infrastrukture. Hiljade vozača to se pita svakoga dana, odnosno uvek kada točkom pređe preko udarne rupe.

Od početka 2022. godine na adresu JP "Putevi Beograda" stiglo je 189 zahteva za naknadu štete zbog povreda građana zadobijenih usled pada na pohabanim trotoarima i kolovozima, ali i povodom oštećenja automobila.

U znatno većem broju, kažu u ovom javnom preduzeću, građani su potraživali odštetu za svoje četvorotočkaše. Najviše zahteva stiglo je tokom februara.

Primećeno je, kažu, da zahtevi koji se odnose na naknadu nematerijalne štete češće stižu iz centralnih opština, dok se zahtevi iz prigradskih opština više "vezuju" za naknadu materijalne štete, odnosno oštećenja vozila.

Vozači, GSP, Rupe, Aut, Gradski Autobus, Gsp Beograd, Udarne Rupe
foto: Kurir

Vlasnik ulubljenog automobila ili osoba koja je doživela fizičku povredu u zahtevu treba da navede precizno vreme i mesto, kao i kratak opis događaja. Zatim, navodi se adresa prebivališta, kontakt telefon, mejl adresa, a potreban je svojeručan potpis.

- Našem preduzeću je dodeljeno isključivo pravo za obavljanje delatnosti upravljanja javnim putevima u gradu, te ukoliko građani dožive nezgodu čiji je uzrok oštećenje na trotoaru ili ulici u Beogradu, koja je nastala usled neodržavanja, naknadu štete mogu naplatiti od upravljača puta - govore za Novosti u JP "Putevi Beograda".

Brankov Most, Radovi, Sanacija, Udarna Rupa
foto: Beoinfo

- Uz zahtev je neophodno priložiti i potrebnu dokumentaciju, te se kod potraživanja nematerijalne naknade, zbog pretrpljenih povreda i preloma, dostavljaju i fotografije mesta gde se nezgoda dogodila i nastalih povreda, kao i izveštaj lekara.

U slučaju materijalne štete prilaže se zapisnik MUP o obavljenom uviđaju, opis i procenu oštećenja koje sačinjava osiguravajuće društvo, kao i očitana lična dokumenta i kopija kartice tekućeg računa. Takođe, ukoliko je šteta popravljena prilaže se račun o kupljenim delovima, dok je za vozila uzeta na lizing potrebno dostaviti i ovlašćenje kompanije kojoj pripada.

Dokumentaciju razmatra Komisija za naknadu štete JP "Putevi Beograda", dok odluku o visini iznosa novčane odštete donosi osiguravač.

U mesecima kada se sneg otapa, na ulicama se otvaraju nove rupe. Voda i mraz glavni su razlozi što posle svakog ozbiljnijeg snega na prestoničkim saobraćajnicama treba zakrpiti na hiljade rupa. Tada ekipe JP "Beograd put" dnevno "srede" 600 do 700 rupa.

(Kurir.rs / Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track