Legat Milorada Pavića rodnom Beogradu na dar
Foto: Kurir

Otvara se za javnost

Legat Milorada Pavića rodnom Beogradu na dar

Beograd -
Pavićev Legat, čiji je staratelj njegova supruga književnica Jasmina Mihajlović, moći će da se poseti 23, 25. i 27. septembra od 12 do 13 časova

BEOGRAD - Legat Milorada Pavića koji je ovaj pisac ostavio svom rodnom gradu Beogradu, biće prvi put otvoren za javnost prilikom "Dana evropske baštine" čija je tema ove godine Darivanje i zadužbinarstvo.

Pavićev Legat, čiji je osnivač Skupština grada Beograda, a staratelj njegova supruga, književnica Jasmina Mihajlović, moći će da se poseti 23, 25. i 27. septembra od 12 do 13 časova.

Milorad Pavić je Beogradu zaveštao sve svoje rukopise, knjige, arhivu, biblioteku od više hiljada naslova, pisaći sto iz 18. veka, kao i dve uljane slike iz istog perioda, opisane u njegovom romanu Predeo slikan čajem.

Posetioci će moći ovom prilikom da vide prostor u kojem je pisac stvarao, preko 300 prevedenih knjiga na 36 jezika, rukopis Hazarskog rečnika, lična pisma i posvete velikih svetskih pisaca od Umberta Eka do Roberta Kuvera...

Pavić autor dvojezične srpsko-engleske monografije Kratka istorija Beograda, kao i zbirke Nove beogradske priče.

Njegov spomenik se nalazi u srcu Beograda, na Tašmajdanu, dok je u centru Moskve Pavićevo poprsje postavljeno na osamdsetu godišnjicu njegovog života u Aleji svetskih pisaca i nalazi se između Dantea i Džojsa.

Autorska prava na Pavićeve knjige drži njegova supruga, dok je grad Beograd vlasnik ovih dobara. U saopštenju se navodi da se prijavljivanje posete Pavićevom legatu može zakazati na svim info pultovima Turističke organizacije Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track