VLADAN ĐUKIĆ: JKP „Pogrebne usluge“ na usluzi građanima
Foto: JKP Pogrebne usluge

Intervju v. d. direktora JKP “Pogrebne usluge Beograd

VLADAN ĐUKIĆ: JKP „Pogrebne usluge“ na usluzi građanima

Beograd -

Uz značajnu podršku naših sugrađana koji nam ukazuju poverenje, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd predano radi na poboljšanju uređenosti postojećih i izgradnji jednog novog groblja, kao i unapređenju i modernizacijiy usluga, a sve u cilju da se sugrađanima omogući da na efikasan, human i dostojanstven način isprate svoje bližnje i obave sve vrste poslova vezanih za groblje, rekao je u intervjuu za Kurir v.d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, Vladan Đukić.

JKP Pogrebne usluge, groblje
foto: JKP Pogrebne usluge

GROBNA MESTA I GROBNICE

On navodi da se JKP „Pogrebne usluge“ Beograd trenutno stara o sledećih deset gradskih grobalja: Novo, Centralno, Zemunsko, Banjičko, Topčidersko, groblja Stara i Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg.

  • Kao jedno od uspešnijih javnih komunalnih preduzeća dobili smo priliku da sami izgradimo groblje u Kaluđerici, imajući u vidu da građani velikih gročanskih naselja: Kaluđerica, Grocka i Leštane, vrše veliki pritisak da se sahranjuju na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća, jer ne žele da se sahranjuju po seoskim grobljima. Očekujemo da tokom ove godine počnemo s izgradnjom novog groblja u Kaluđerici, ističe Đukić. Grobno mesto podrazumeva grob, grobnicu i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijuma i kolumbarijuma), objašnjava Đukić. Grob nije moguće zakupiti za života, jer se isti dodeljuje nakon smrti – prema prebivalištu preminulog lica i to na „otvorenim“ grobljima u nadležnosti preduzeća: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija. Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u „zatvorena“ groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti isključivo grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobnice (mesta sa postojećim spomenikom) se mogu zakupiti na „otvorenim grobljima“ u nadležnosti našeg preduzeća, dok se grobnice koje se daju u zakup na nekim od „zatvorenih grobalja“, dostupne su svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku.

Direktor navodi da je potražnja za zakupom grobnica je izuzetno velika, ali je to preduzeće uz značajne napore uspelo da izgradi određen broj grobnica.

  • Ono što trenutno imamo stavićemo na raspolaganje za zakup i do sledeće građevinske sezone neće biti izgradnje novih grobnica, posebno imajući u vidu da će se naše preduzeće intenzivno angažovati na izgradnji groblja u Kaluđerici.
JKP Pogrebne usluge, groblje
foto: JKP Pogrebne usluge

UPOZORENjE ZA SUGRĐANE

  • Mi bismo želeli sa sugrađanima skrenemo pažnju da je ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća obavlja isključivo u službenim prostorijama preduzeća, kako ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP „Pogrebne usluge“ i sugrađanima na prevaru uzimaju novac obećavajući različite usluge - kaže v.d. direktora Vladan Đukić.

Pored ovoga, imajući u vidu da se u šampanim i elektronskim medijima često pojavljuju oglasi u kojima na prodaju nude grobna mesta na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća, želeli bi da upozorimo sugrađane da je ovakva praksa u suprotnosti sa zakonom. Prema važećim propisima, grobna mesta su van pravnog prometa, odnosno ne mogu se kupiti ni prodati, a mogu se preneti tek nakon smrti korisnika na zakonske naslednike ili testmentom.

  • Ovo znači da bi sugrađani koji bi se upustili u ovakvu vrstu aktivnosti postupili suprotno zakonu i učinili prekašaj za koji je zaprećena i novčana kazna - precizira Đukić.
JKP Pogrebne usluge, groblje
foto: JKP Pogrebne usluge

NAKNADA ZA ZAKUP, UREĐENjE I ODRŽAVANjE POVRŠINE GROBLjA

Prema važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće i dr. Činjenica da korisnici grobnih mesta plaćaju naknadu za održavanje, ne znači da su platili JKP „Pogrebne usluge“ da održava njihovo grobno mesto.

  • Želeli bi da podsetimo sugrađane da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Cene naknada za zakup i održavnje površine groblja Pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća. Reč je o relativno skromnim iznosima koji se plaćaju na godišnjem nivou, ali njihovo izmirivanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana - kaže Đukić.

KULTURA SEĆANjA

Imajući u vidu da se naše preduzeće, dodaje direktor Đukić, trenutno stara o deset najvećih gradskih grobalja od kojih su neka kulturno-istorijski spomenici od velikog značaja za Republiku Srbiju kao što su Novo groblje i Topčidresko groblje (kao deo kulturno-istorijske celine Topčder), a druga poput Zemunskog groblja spomenici kulture na kojima je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, negovanje kulture sećanja predstavlja značajan deo aktivnosti našeg preduzeća.

JKP Pogrebne usluge, groblje
foto: JKP Pogrebne usluge
  • Novo groblje veoma je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni "Muzej na otvorenom" još od 2004 članica Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među sedam puteva kulture u Republici Srbiji. Nastavljajući desetogodišnju tradiciju vođenih tematskih oblizaka Novog groblja, u nedelju 1. oktobra 2023. godine sa početkom u 11 časova, sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine - zaključuje Đukić.

Pomoć kada je najteže

Ove telefone pozovite kada se dogodi smrtni slučaj

Zaposleni u Dežurnom centru JKP „Pogrebne usluge“ Beograd spremni su da pruže pouzdanu i profesionalnu pomoć članovima porodice preminulog. Radno vreme Dežurnog centra je od 0 do 24 časa, 365 svakoga dana u godini, a nalazi se na Novom groblju u ulici Ruzveltova 50.

U nastavku su brojevi telefona na koje se sugrađani mogu obratiti, kada se dogodi smrtni slučaj i raspitati se o svim uslovima.

011/2071 333;

011/2071-377;

064/855 4076;

064/855 4096

JKP “Pogrebne usluge” Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja