POGINUĆEMO, ALI NEĆEMO DA NAPUSTIMO DOMOVE: Nastavlja se agonija 14 porodica zgrade na Vračaru, IZVRŠIOC NE ODUSTAJE OD ISELJENJA
Foto: Stefan Stojanović MONDO

haos

POGINUĆEMO, ALI NEĆEMO DA NAPUSTIMO DOMOVE: Nastavlja se agonija 14 porodica zgrade na Vračaru, IZVRŠIOC NE ODUSTAJE OD ISELJENJA

Beograd -

"Mesecima ne spavamo mirno, čuvamo stanove i zaključani strepimo", ovako stanari zgrade u Južnom bulevaru 90 na Vračaru žive poslednja četiri meseca, svakodnevno pod stresom da li će ostati bez krova nad glavom.

Podsetimo, iseljenje 14 porodica, odnosno cele zgrade u Južnom bulevaru, ponovo je danas odloženo nakon polučasovne drame koja se odvijala ispred. Na licu mesta se okupio veliki broj stanara, novinara, ali i građana koji su došli da podrže porodice.

Policija i izvršitelji su takođe došli, ali su sve vreme bili preko puta i nisu prilazili okupljenima. Ono što je mnogima čudno, to je da su se povukli posle pola sata, ali nisu prišli da urade zapisnik, što je uobičajena procedura. Stanari za sada nastavljaju život ovde, ali i dalje pod velikim stresom, jer - ne znaju šta ih dalje čeka.

Vračar, izvršitelji
foto: Stefan Stojanović MONDO

Iseljenje je danas samo odloženo, ali se ne zna do kada. Poslednji pokušaj da porodice napuste svoje domove je bio 29. juna, ali to tada nije urađeno. Od tada, porodice strepe i žive u strahu, ali kako poručuju - svoje domove neće napustiti.

"Nećemo napustiti naše domove"

Predsednik kućnog saveta Marko Živić, kazao je da u zgradi živi čak 36 dece. Samo je na njegovom spratu njih 9, dok ih on ima šestoro.

- Nemamo gde, ne napuštamo naše domove. Poginućemo, nećemo da napustimo naše domove - kazao je Živić.

Ono što se svi pitaju jeste kako je moguće da se iseljava čitava jedna zgrada?! Cela ova situacija pravno je dosta komplikovana, a problem datira još od 2013. godine, kada je podneta krivična prijava zbog, kako su kazali stanari i jedan od investitora - falsifikovanog potpisa na stavljenu hipoteku na zgradu. Do postupka izvršenja je došlo na osnovu duga koji je nastao upravo stavljanjem te hipoteke na zgradu. Izgradnja zgrade je otpočela 2008. godine, a stanari su se uselili 2017. godine.

Vračar, izvršitelji
foto: Stefan Stojanović MONDO

Rešenje problema, Živić vidi u "jednom ročištu ove godine".

Rešenje vide u zakazanom ročištu.

- Da nas sudija pozove, da uđemo u proces da se stavi privremena mera, obustava rešenja dok se ne završi ročište i utvrdi mera. Izvršiteljka Svetlana Manić i dalje potražuje uprkos rešenju Privrednog suda koji kaže da firma Geo nema nepokretnosti na ovoj adresi. Advokat nam je rekao da nema pravo na to. Zato investitor spominje sudiju koji je nezakonito doneo rešenje o izvršenju - ispričao je on.

Na pitanje šta se promenilo od poslednjeg puta kada su pokušali da ih isele, poručuje da se nije ništa promenilo. Naglašava i da za sve to vreme nisu mirno spavali.

- Čuvamo stanove, nismo išli nigde preko leta. Zaključani strepimo - rekao je on.

Odluku o ročištu, kaže da čekaju od aprila ove godine, a prema njegovim rečima, nisu dobili ni pripremu. I na prethodnom pokušaju iseljenja, kao i na ovom, prisustvovao je jedan od investitora i stanara Slobodan Premović. Tada je ocenio da se "ovde radi o savršenom zločinu“.

Vračar, izvršitelji
foto: Stefan Stojanović MONDO

Ivan Zlatić iz Združene akcije "Krov nad glavom" kazao je da je izvršiteljka odbila prigovore trećeg lica, koje je uložilo više porodica, ali i da im je "dostavu rešenja naplatila po 50.000 dinara svakome".

- Pola miliona je uzela da odštampa desetak istovetnih rešenja - rekao je on.

Advokat jedne od porodica, Ivana Vuković pojasnila je da "za donošenje bilo koje odluke koju izvršitelj donese, po zakonu mu sleduje da naplati to svoje".

- Kao što mi imamo advokatsku tarifu, odnosno o naknadama za rad advokata, tako postoji i javno beležnička tarifa - rekla je ona. Na pitanje zašto je toliko velika cifra, Vuković kaže da se "u obzir uzima vrednost predmetnog spora".

- Ovde je velika vrednost koja je predmet izvršenja i u skladu sa tim se određuje tarifa. Nisam ulazila u to da li je izvršitelj odstupao ili ne. Moje lično mišljenje je da nije zato što postoji zakon koji određuje tarifu po kojoj oni postupaju - kazala je ona.

Advokat jednog od stanara Đorđe Vasojević pojasnio je ranije da je već tri puta "presuđena stvar u korist stanara", te da sud nije trebalo ni da vodi postupak, na osnovu već presuđene stvari.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track