OD UŠĆA DO ZEMUNA UBUDUĆE 51 SPLAV! Gradski urbanista otkrio šta se dešava sa plutajućim objektima koji ne prođu na licitaciji
Foto: Printscreen/RTS

kurir tv

OD UŠĆA DO ZEMUNA UBUDUĆE 51 SPLAV! Gradski urbanista otkrio šta se dešava sa plutajućim objektima koji ne prođu na licitaciji

Beograd -

Javna licitacija za poziciju plutajucih objekata na Dunavskom keju održava se danas u prostorijama gradske opštine Novi Beograd.

Gradska uprava ovim potezom nastavlja akciju uredjenja priobalja i, kako navode, Beograd će konačno dobiti obale kakve zaslužuje.

Vi[e informacija gledaocima Redakcije doneo je novinar Kurir TV Nikola Vujović sa svojim sagovornikom.

Splavovi su uvek bili brend Beograda, jesu brend Beograda i ostaće brend Beograda. Samo što će u skorijoj budućnosti taj brend biti, pa da upotrebim reč, rebrendiran - rekao je Vujović i reč prepustio gradskom urbanisti Marku Stojčiću.

Marko Stojčić
foto: Kurir TV

- Ovo je druga po redu licitacija, tiče se Dunava. Ponoviću, na Savi u delu od Ušća do Brankovog mosta više neće biti moguće postavljanje plutajućih objekata. Pre svega zbog vizure na Kalemegdan i onoga što čini taj park. Od Ušća pa sve do Zemuna imamo 51 predviđenu lokaciju gde svako ko ispunjava uslove definisane mogao je da konkuriše. Danas će imati priliku i da izlicitira ko ponudi najveću cenu po samoj lokaciji, da postavi svoj plutajući objekat. Kao što sam rekao, 51 lokacija, sada ih ima značajno više - rekao je Stojčić.

Objasnio je i kakve se novine predviđaju u vezi s novopostavljenim splavovima.

03:33

OD UŠĆA DO ZEMUNA UBUDUĆE 51 SPLAV! Gradski urbanista otkrio šta se dešava sa plutajićim objektima koji ne prođu na licitaciji

- Naša procena je bila da je 51 lokacija na ovom potezu više nego dovoljna, upravo za ovo što ste rekli na početku, za rebrendiranje i za nešto što su potrebe grada Beograda i što je neki broj koji može da funkcioniše u toj zoni. Znači, imamo 28 na Savi, 51 na Dunavu i to je nešto što će u budućnosti biti, ajde da kažemo, lepa stvar u Beogradu, uređena, postavljena u skladu sa pravilima. Udaljenja će biti u skladu sa pravilima, pre svega zbog bezbednosti. Imamo jednu novinu koja se tiče estetike samih splavova, znači, neće moći tek tako da se postave bez kontrole samog izgleda splava i ono što je naravno dosta važno jeste tretman otpadnih voda, više neće moći da se fekalne vode ispuštaju u Savu i Dunav, već će morati da imaju uređaj za preradu otpadnih voda i to je nešto što podrazumeva se da je ekološki standard - rekao je Stojčić.

Na pitanje šta će biti sa onim splavovima, plutajućim objektima koji ne pruže ili ne dobiju lokaciju na konkursu, kako će biti uklonjeni i na koji način, Stojčić kaže:

- Evo na Savi već uveliko, ako se ne varam, 34 plutajuća objekta su pomerena sa lokacije gde nisu uspeli da izlicitiraju, ostali su oni koji su izlicitirali u prethodnoj licitaciji, svi ovi ostali, ima ih još oko 40, će biti uklonjeni, mi apelujemo svaki put, uklonite se sami, ne izlažite se troškovima. Grad je predvideo lokaciju u Jakovu gde smešta već uveliko plutajuće objekte koji nisu dobili svoje mesto, svakako svako ima priliku da uradi šta želi sa svojim plutajućim objektom, ali naravno ne može da ih postavi bez potpisivanja ugovora i ponuđene najviše cene, znači svako može da odveze gde hoće van gradske zone, odnosno van zone koje su predviđene za licitaciju ili, kao što sam rekao, Jakovo kao gradska lokacija za privremeni smeštaj plutajućih objekata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:03

IZGOREO SPLAV NA UŠĆU: Reporter Kurira u istrazi: 3 moguća uzroka, u gašenju učestvovalo 20 vatrogasaca i VIŠE VATROGASNIH VOZILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track