PREMINUO RATKO BOŽOVIĆ: Sociolog i kulturolog umro u 90. godini života
Foto: Petar Aleksić

rođen 1934. godine u Banjaluci

PREMINUO RATKO BOŽOVIĆ: Sociolog i kulturolog umro u 90. godini života

Društvo -

Sociolog i kulturolog Ratko Božović preminuo je u 90. godini života.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog.

Takođe, predavao je i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, a deset godina radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Pored profesorske karijere, radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Nova demokratija“ i urednik edicije „Kultura i društvo“ i nikšićke biblioteke „Poenta“.

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku. Autor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

54:22

CRVENI KARTON 28.03.2023. RATKO BOZOVIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track