"ONA JE MUŠKO" U BG su tada svi gledali u RAZGOLIĆENU DAMU: Šminka, provokativna poza i pano koji je ceo grad digao na noge (FOTO)
Foto: YouTube/Gregoriani Zupany

transvestit koji je uzburkao Beograd 1985.

"ONA JE MUŠKO" U BG su tada svi gledali u RAZGOLIĆENU DAMU: Šminka, provokativna poza i pano koji je ceo grad digao na noge (FOTO)

Beograd -

Razgolićena "dama" u pozi koja se obično osamdesetih godina viđala u časopisima za odrasle, pojavila se u januaru 1985. na velikom panou ispred beogradskog Doma omladine za kratko vreme napravila je pometnju.

Istog dana pano je bio tema na televiziji, u emisiji "Beogradska hronika", a Radio Beograd pitao je uživo Beograđane na ulicama šta misle o predstavama koje se ovako reklamiraju.

Udruženje boraca SUBNOR ogorčeno je reagovalo "u ime morala". Oglasio se besnim protestom i Zavod za vaspitanje i obrazovanje pionira i omladine, piše portal "Kaldrma".

Kosta Bunuševac, Homoteatar
foto: YouTube/Gregoriani Zupany

Iz Doma omladine je stiglo saopštenje da se radi o umetničkom delu Koste Bunuševca.

- Tresla se gora… Izgleda da smo se odvikli od pravih pravcatih kulturnih senzacija. Zaboravili smo da se ovde u Domu omladine pre nešto manje od 10 godina igrao nagi mjuzikl ,,Oh, Kalkuta”, da su ovde u ponoćnim satima prikazivani najsmeliji filmovi i da su ovde održavani koncerti koji su privlačili ceo Beograd, a ne samo omladinu, pisale su novine braneći umetničku slobodu.

Tih dana pored rok koncerata različitih muzičkih grupa i priredbi ,,Beogradskog leta”, Dom omladine je trebalo da se obogati i kulturnim predstavama takozvanog “alternativnog pozorišta“.

Kosta Bunuševac, Homoteatar
foto: YouTube/Gregoriani Zupany

Pomenuti pano predstavljao je reklamu za "Homoteatar" tj. Teatar čoveka i kako su tvrdili bio je neraskidivi deo predstave "Kosmički bednici u prelaznom periodu". A "dama" na panou, ispostaviće se brzo, na još veće iznenađenje javnosti, uopšte nije ni bila žena već – muškarac. Našminkan, u provokativnoj pozi, genitalija provokativno pokrivenih rukama.

Režiser predstave, kao i dizajner panoa, bio je već kultni Kosta Bunuševac i njegova premijera bila je zakazana je za 12. februar 1985. godine.

Buneševcu to nije bila umetnička prvokacija ove vrste: tri godine ranije uzdrmao je kompletnu naciju jedan od glavnih odgovornih za imidž pevača Olivera Mandića u kontraverznoj emisiji "Beograd noću" u kome se pevač pojavio našminkan i obučen u žensku garderobu.

Kosta Bunuševac, Homoteatar
foto: YouTube/Gregoriani Zupany

Zvezde predstave reklamirane na pročelju Doma omladine, bili su profesionalni glumci, mađioničari i indiviualisti. Imena glavnih glumaca su Aleksandar KP, Stenli Dulins, Rosi, Lusi de Bol, Flori Gras, Natali Li, Aneo i Lea Mago.

Nije te kasne jeseni u Beogradu bilo ama baš nikoga ko je slučajno ili namerno prolazio pored Doma omladine, a da nije bacio pogled na razgolićenu damu.

Neki stidljivo da ih niko ne vidi, a bilo je i onih koji se nisu sakrivali. Za sve je pano bio pravi šok – pozitivan i negativan.

(Kurir.rs/Kaldrma)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track