RODITELJI POSLALI PISMO INSTITUCIJAMA: Nezadovoljni načinom na koji je organizovana nastava u OŠ Oslobodioci Beograda
Foto: Printscreen YouTube

RODITELJI POSLALI PISMO INSTITUCIJAMA: Nezadovoljni načinom na koji je organizovana nastava u OŠ Oslobodioci Beograda

Beograd -

Roditelji učenika beogradske Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”, nezadovoljni načinom na koji je planirano organizovanje nastave tokom planirane rekonstrukcije školske zgrade, obratili su se protestnim pismom gradskim i republičkim institucijama, tražeći sastanak na kome bi se našlo održivo rešenje.

Projekat rekonstrukcije objekta škole vredan je 2,8 miliona evra.

– Svi se radujemo rekonstrukciji škole koja je neophodna, ali su uslovi koji se nude za našu decu apsolutno neprihvatljivi. Zabrinuti smo i razočarani. Samo želimo da nađemo najbolje rešenje za našu decu. Nezadovoljni smo što smo naknadnom promenom lokacije za nastavu dovedeni pred svršen čin i ostavljeni bez mogućnosti uticaja na već donesene odluke – ističe za Glas javnosti Jelena Miljković, član Školskog odbora i Saveta roditelja OŠ “Oslobodioci Beograda” koja se nalazi u beogradskoj opštini Palilula.

Protestno pismo koje je potpisalo 212 roditelja upućeno je nedavno Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Sekretarijatu za investicije i kabinetu gradonačelnika Grada Beograda, Školskoj upravi Beograd i kabinetu ministra prosvete. Dostavljeno je i direktorki škole Radici Karović, Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Kako roditelji navode u protestnom pismu, nakon što je na poslednjoj sednici Saveta roditelja 31. januara iznet predlog da nastava bude organizovana u OŠ “1.300 kaplara”, pre nekoliko dana obavešteni su da je Školska uprava odlučila da nastavu za učenike viših razreda organizuje u udaljenoj Osnovnoj školi “Stevan Sinđelić“, u popodnevnoj smeni, u trajanju od 360 dana, kao i da će biti organizovan prevoz od matične do škole domaćina i nazad.

– Lokacija izabrane škole domaćina je neprihvatljiva, jer veliki broj đaka ne živi u neposrednoj blizini matične škole, već dolaze prevozom i dnevno bi im putovanje oduzimalo minimum dva i po sata od slobodnog vremena. Takođe, s obzirom na to da najveći broj roditelja radi isključivo pre podne, smatramo da je organizovanje nastave isključivo u popodnevnoj smeni direktan udar na porodicu i njeno redovno funkcionisanje, jer bi tako decu koja ulaze u najosetljivi period odrastanja ostavili bez roditeljskog nadzora od ponedeljka do petka, a porodica bi se svela na vikend roditeljstvo – kaže za Glas javnosti Marijana Knežević, član Školskog odbora i Saveta roditelja OŠ “Oslobodioci Beograda”.

Osim toga, organizovanjem nastave u tri različite škole doći će i do razdvajanja braće i sestara koji su u različitim razredima, što će proizvesti dodatni negativan uticaj, ukazuju roditelji u protestnom pismu.

Zbog svega toga, kako ističu, traže hitnu izmenu pomenutih odluka. Zahtevaju da se pokrenuti postupci u vezi sa rekonstrukcijom školske zgrade obustave i da se izmenama definiše da radovi mogu da se odvijaju samo u toku letnjeg raspusta ili fazno tako da se nastava održava u jednom delu zgrade paralelno sa izvođenjem radova u drugom delu objekta.

Ukoliko je zaista neophodno izmeštanje dece tokom radova, zahtevaju da se nastava organizuje u nekom od objekata u neposrednoj blizini škole koji bi se tokom letnjih meseci prilagodio za nastavu. Insistiraju da se nastava održava u prepodnevnoj smeni ili promenom smene na nedeljnom nivou. Ističu da nastavu samo u poslepodnevnoj smeni u trajanju od godinu dana nikako neće prihvatiti.

Jedinstvena škola u Novom Sadu: Danas počinje sa radom

Molimo da se u najkraćem roku organizuje sastanak na kome bi predstavnici roditelja bili u prilici da razgovaraju sa donosiocima odluka, pre svega predstavnicima ministarstva i gradskih sekretarijata, sa ciljem da se nađe održivo rešenje, ističe se na kraju protestnog pisma, uz koje su priloženi potpisi 212 roditelja učenika beogradske Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”.

– Još uvek nismo dobili nikakav zvaničan odgovor na pismo – kaže za Glas javnosti Milosava Anđelić, član Školskog odbora.

Za šesti mart je u školi zakazana sednica Saveta roditelja na kojoj će se insistirati na realizaciji zahteva roditelja. Ukoliko se ne otkaže trenutni plan raseljavanja, predložen je jednodnevni bojkot nastave kao mera upozorenja. U slučaju da se do 15. marta ne desi nikakva promena, predlog je bojkot nastave do ispunjenja zahteva, navode sagovornice Glasa javnosti.

(Kurir.rs/Glas javnosti/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track