Osnovci ostaju sat duže u produženom boravku

Beograd

Osnovci ostaju sat duže u produženom boravku

Beograd -
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i narednih dana će u saradnji sa direktorima i nastavnicima škola izvršiti preraspodelu radnog vremena, a tamo gde to nije moguće obezbedićemo stručni kadar koji će dežurati od 17 do 18 časova – izjavila je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić

BEOGRAD- Od sledeće nedelje u svim osnovnim školama u kojima je organizovana celodnevna nastava i produženi boravak za đake od prvog do četvrtog razreda biće produženo radno vreme za još jedan sat, što znači da će učenici moći da ostanu u boravku do 18 časova.

– Imajući u vidu radno vreme većine roditelja, koje je uglavnom do 17 časova, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i narednih dana će u saradnji sa direktorima i nastavnicima škola izvršiti preraspodelu radnog vremena, a tamo gde to nije moguće obezbedićemo stručni kadar koji će dežurati od 17 do 18 časova – izjavila je za Beoinfo gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Jovčićeva ističe da je dužnost i obaveza nadležnih da u realnom vremenu isprate realne potrebe svojih sugrađana koliko god je to moguće.

– Osnovne škole osim obrazovanja i vaspitanja imaju zadatak da osiguraju i bezbednost dece, što se upravo postiže produženim boravkom, a smatramo takođe da je naša obaveza i da pomognemo roditeljima da sačuvaju svoja radna mesta – kaže gradska sekretarka, dodajući da je već nekoliko godina unazad model dežurstva organizovan i u beogradskim vrtićima.

– Vrata beogradskih vrtića otvorena su već od šest sati ujutro, a deca u obdaništima mogu ostati do 18 časova. Takođe, u još dva vrtića proširen je i model večernje nastave, za one roditelje koji rade po smenama – objašnjava gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Jovčićeva podseća da su do prošle godine, prema odluci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, produženi boravak do popodnevnih sati mogli da koriste samo učenici prvog i drugog razreda, pa je grad Beograd zajedno sa roditeljima pokrenuo inicijativu i realizovao akciju finansiranja i angažovanja nastavnika razredne nastave u produženom boravku i za učenike 3. i 4. razreda.

Samohrana majka devetogodišnjaka, sugrađanka Suzana Maksimović, koja se pismom obratila Sekretarijatu za dečiju zaštitu i obrazovanje, ispričala je da je svakog dana doživljavala „priličan stres pred kraj radnog vremena” obavljajući brojne telefonske pozive rodbini i prijateljima, kako bi njeno dete bilo na sigurnom dok se ne vrati sa posla.

– Neretko sam bila prinuđena da posao napuštam ranije, na šta moj poslodavac nije gledao blagonaklono, a kućni budžet mi nije dozvoljavao angažovanje pomoći, jer cene za čuvanje dece nisu uopšte male. Zbog toga sam se obratila gradu Beogradu interesujući se za mogućnost da osnovci ostaju duže u boravku –kaže Suzana Maksimović, dodajući da će sada sigurno imati bar dve brige manje.

Skupština grada Beograda na prošloj sednici usvojila je predlog izmene Odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, čime je omogućeno da ova usluga grada bude dostupna i učenicima koji pohađaju specijalne škole. Istovremeno, dopunom ove odluke omogućeno je da grad Beograd angažuje dodatne nastavnike razredne nastave i organizuje produženi boravak i za učenike prvog i drugog razreda u onim školama za koje nadležno Ministarstvo prosvete još nije dalo saglasnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track