UBRZANI RAZVOJ GRADA BEOGRADA OMOGUĆIO OBNOVU MNOGIH SPOMENIKA KULTURE: Nećemo dozvoliti da se naša istorija zaboravi (FOTO)
Foto: Beograd.rs

spomenici i kulturno nasleđe

UBRZANI RAZVOJ GRADA BEOGRADA OMOGUĆIO OBNOVU MNOGIH SPOMENIKA KULTURE: Nećemo dozvoliti da se naša istorija zaboravi (FOTO)

Beograd -

Prepoznatljiv duh jednog grada čine njegovi spomenici, celokupno kulturno nasleđe. Ubrzani razvoj grada omogućio je i obnovu mnogih spomenika kulture u Beogradu, koji su važni svim građanima koji žive u prestonici, ali i onima koji dođu da ga posete.

Krajem prošle godine predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je obnovljeno spomen-obeležje našem poznatom novinaru Đoku Vještici.

Ovo obeležje otkriveno je na rođendan Studija B, 1. aprila 2012. godine, kada je i čitav plato ispred Palate „Beograd” poneo ime novinara Đoke Vještice, ali je nažalost polomljeno 2019. godine.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije, Grad Beograd je obezbedio izradu novog spomenika, koji je na petnaestu godišnjicu od smrti Đoke Vještice zvanično otkriven, tako da se posle četiri godine na platou ispred „Beograđanke” ponovo našlo obnovljeno spomen-obeležje ovom poznatom beogradskom novinaru.

Aleksandar Šapić
foto: Beograd.rs

Novinar Đoko Vještica bio je poznat po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu. Mnogi ga pamte kao urednika i voditelja radio-emisije „Beogradska razglednica”. Na inicijativu Đoka Vještice 1988. godine održan je prvi „Beogradski maraton”.

Tri godine posle njegove smrti, UNS je 2011. ustanovio novinarsku nagradu za humanost koja je nazvana po njemu. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Aleksandar Šapić
foto: Beograd.rs

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić svečano je prošle godine otkrio i spomenik našem velikom kompozitoru i pevaču Tomislavu Tomi Zdravkoviću, koji se nalazi u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija. Spomenik, koji je delo vajarke Katarine Tripković, zajedno s gradonačelnikom otkrili su i podnosilac ove inicijative u svojstvu građanina Rasim Ljajić, kao i članovi porodice pevača, supruga Gordana i kćerka Žaklina.

1 / 12 Foto: Beograd.rs

Šapić je tom prilikom naveo da je ovo važan momenat za naš grad i za naš narod, te da će se Skadarska ulica zasigurno ubuduće zvati i Tomina ulica.

- Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svedoci stranci koji dođu ovde.

Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način uspeo da sublimira svojom umetnošću. Siguran sam da će njegove pesme živeti zauvek, kao i sećanje na njega - rekao je tom prilikom Šapić.

Spomenik je napravljen od bronze, sa postamentom visine oko dva metra, a izliven je u Livnici „Jeremić”.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ Prenela: A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track