PREDSEDNIK SRBIJE KRISTALNO JASAN Vučić: Svi koji krše ustavni poredak Srbije biće gonjeni, hapšeni i procesuirani
Foto: Zorana Jevtić

svečanost u kasarni na banjici

PREDSEDNIK SRBIJE KRISTALNO JASAN Vučić: Svi koji krše ustavni poredak Srbije biće gonjeni, hapšeni i procesuirani

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će uskoro svi koji krše ustavni poredak Srbije, a nalaze se tamo gde Srbija ima efektivnu vlast, biti gonjeni, uhapšeni i procesuirani od srpskih vlasti.

„Juče su prištinske vlasti uhapsile izuzetno hrabrog Srećka Sofronijevića, koje su već 2022. godine ranili albanski teroristi, a kažem albanski teroristi, jer albanski policajci nisu imali pravo da budu na severu Kosova.

Po Rezoluciji Un i Briselskom dokumentu tamo je bilo moguće da budu samo regionalni policajci, koji su bili srpski. Oni su ranili čoveka, a danas ga progone zbog rušenja ustavnog poretka takozvanog Kosova“, objasnio je Vučić.

On je kazao da će kada srpsko tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova budu rešeni da u potpunosti rade svoj posao, a to, smatra da će biti moguće uskoro, svi koji krše ustavni pored Srbije, a nalaze se tamo gde srpske vlasti imaju efektivnu vlast, biti gonjeni, uhapšeni i procesuirani.

„Ustav je vrhovni pravni akt kojeg moraju da se drže svi, a ne po preporukama pojedinih ambasada ili sila“, podvukao je on.

Preneo je da je državni vrh preduzeo sve mere u vezi mogućeg članstva Kosova u Savetu Evrope.

00:35

Vučić - Mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu

„Napisao sam pisma svim članicama SE, mislim 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana. Svakome sam se obratio imajući u vidu specifične okolnosti i odnose koje imamo. Na jedan način nepriznavačima, na drugi priznavačima, onima sa kojima smo imali posebne odnose, naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijima. Sva ta pisma su prosleđena. U tim pismima sam tražio da još jednom razmotre svoju odluku i odluku Parlamentarne skupštine SE koja će uslediti za dva dana, da na Komitetu ministara SE odluka bude drugačija“, kazao je Vučić.

00:38

Vučić - Uskoro putujem u Njujork, napisao sam pismo predsedniku GS UN

Rekao je da je, kada govore o vladavini prava, jasno da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo sprovodi goli teror nad srpskim narodom, da ZSO posle 11 godina nije formirana i da nikakav proces ne postoiji s tim u vezi.

O triku koji planiraju

Ukazao je i na trik koji planiraju da se posluže šaljući na proveru ustavnosti 11.maja, ne bi li nekome zamazali oči i kako bi dobili odluku o članstvu u SE.

01:33

Vučić - Juče je uhapšen čovek koga su još 2021. ranili teroristi, svuda gde imamo efektivnu vlast, gonićemo one koji ruše naš ustavni poredak

„Nastavićemo da se borimo“, podvukao je on.

Vučić je preneo da je o tome razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

02:32

Vučić - Jeremić će sutra predsedniku GS uručiti moje pismo

„Videćemo kako će dalje da se razvija. Mi ćemo se držati međunarodno pravnih normi, i borićemo se za istinu i pravdu“, podvukao je on.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja