ZA 20.000 DINARA RODITELJI MOGU DA KUPE I UDŽBENIKE I ODEĆU ZA DETE: Šapićeva odluka oduševila Beograđane! Ogromna podrška
Foto: Grad Beograd, Shutterstock

bravo za potez grada beograda

ZA 20.000 DINARA RODITELJI MOGU DA KUPE I UDŽBENIKE I ODEĆU ZA DETE: Šapićeva odluka oduševila Beograđane! Ogromna podrška

Beograd -

Roditelji koji od Grada Beograda dobiju po 20.000 dinara za svakog školarca od tih para moći će da kupe ne samo komplet udžbenika već će im ostati novca za odeću i opremanje đaka na početku nove školske godine.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je u utorak najavio da će u septembru novac biti isplaćen svim porodicama koje imaju učenike u osnovnim i srednjim školama i podsetio da su prošle godine svi prvi put dobili besplatan komplet udžbenika.

- S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bilo bi šteta da ponovo novac dajemo na nove. Dakle, dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede - naveo je, između ostalog, Šapić i dodao:

Aleksandar Šapić
foto: Grad Beograd

- Roditelji svakako mogu da odluče i da kupe nov komplet udžbenika, uz mogućnost da to učine i na rate. Najskuplji komplet za krajnje razrede osnovne ili srednje škole iznosi oko 16.000-17.000, a najjeftiniji oko jedanaest i po hiljada, tako da će novca biti dovoljno.

Naša čitateljka Jelena Đ., majka dvoje dece koja idu u osnovnu školu, pozvala je redakciju da iskaže zahvalnost Šapiću na ovom potezom.

- Za oboje imam od koga da uzmem komplete udžbenika, tako da ćemo imati čak 40.000 dinara da potrošimo na pribor i garderobu i da budu opremljeni za jesen kompletno. A i ja imam kome dati od moje dece. Ako budemo morali i neki udžbenik da kupimo, ukoliko ne bude moglo da se obriše lepo, opet će nam ostati mnogo novca. Čak i da kupimo dva kompleta, minimum 100 evra će preteći. Svaka čast Šapiću i Gradu Beogradu! - kazala je za Kurir.

Trinaesta beogradska gimnazija, XIII beogradska gimnazija, đaci, škola, Gimnazija
foto: Printscreen, Shutterstock, Ilustracija

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za menadžment državne uprave, kaže za Kurir da se karakter jednog društva odlikuje i u podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija.

- Kad je reč o socijalnoj zaštiti, u novijem periodu Grad Beograd je učinio zaista mnogo i najnovije najavljene mere podrške roditeljima su kontinuitet odgovorne politike o vođenju društva za koju se zalažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradske vlasti. Isto tako može se reći da socijalne politike nema bez jačanja ekonomije i u osnovi ove mere je zapravo sve ono što je preduzeto na planu privlačenja stranih investicija i stvaranja preduzeća, jačanja izlaza uz modernizaciju pravnog okvira i javne uprave - smatra prof. dr Rabrenović:

Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir televizija

- Način organizacije ovogodišnje podrške roditeljima u Beogradu je otišao korak napred jer daje veću fleksibilnost roditeljima da uz odabir udžbenika odaberu i potrebnu opremu za školarce i time gradska uprava ukazuje da brine o najmlađima, na kojima ostaje budućnost, jer je obrazovanje jedan od najjačih alata za izgradnju bolje Srbije.

Roditelji u strahu da će trgovci namerno dizati cene

Marko Dragić: Bila bi to u najmanju ruku nepoštena praksa

Mnogi roditelji strahuju da će pojedini trgovci zbog podrške koju su dobili roditelji podići cene školske opreme, pa i garderobe pre početka škole. Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) ocenjuje za Kurir da bi to bila nepoštena trgovačka praksa:

- U suštini zavisi od toga da li će se poskupljenje desiti samo zbog te novčane pomoći ili je unapred doneta odluka o podizanju cene. Pošto je ovo jedna od pogodnosti za roditelje, ne može se smatrati prekršajem, već nepoštenom praksom. Ukoliko se pak utvrdi da je ciljano urađeno, onda može da reaguje i tržišna inspekcija.

Podsetimo, prijavljivanje počinje od ponedeljka, 22. aprila, u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu i trajaće do kraja leta. Uz lične podatke roditelji će ostavljati i brojeve računa na koje će novac tokom septembra biti uplaćen.

Bonus video:

04:44

Aleksandar Šapić: Šta ako se i 28. aprila ne svidi nekome izborni rezultat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track