NESTAO NEKADA NAJVEĆI PARKING U CENTRU BEOGRADA! Na tom prostoru niče nova FONTANA i TRG
Foto: GO Stari grad

NESTAO NEKADA NAJVEĆI PARKING U CENTRU BEOGRADA! Na tom prostoru niče nova FONTANA i TRG

Beograd -

Boemsko srce Beograda kuca u četvrti Skadarlija, a turisti do nje obično stižu nakon što obiđu Terazije, Knez Mihajlovu ulicu, Trg Republike, ulice koje su poslednjih godina doživele “preporod”, baš kao i čitava opština Stari grad.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Izvršene su brojne rekontrukcije ulica, uređeni brojni parkovi i urbani džepovi, proširena pešačka zona, obnovljene fasade, a kako predsednik Gradske opštine Stari grad navodi, što je još važnije, radovi na uređenju Starog grada se nastavljaju i u narednom periodu.

„Ponosni smo na urađeno i na ono što će se raditi, odnosno uključujući sve planirane projekte koji će od Starog grada napraviti bolje mesto za život, a to je suština naše politike“, istakao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Skadarlija, kao jedno od četiri najposećenija mesta u Beogradu, uz Hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej Nikole Tesle, zbog svoje pozicije u najužem gradskom tkivu Beograda, često se tokom istorije nalazila na meti rekonstrukcija, ali njena poslednja revitalizacija oživela je ovaj prostor na pravi način.

Skadarlija zadržala stari “šmek”

Prepoznatljiva po starogradskom duhu Beograda, gde se istorija puna urbanih legendi i boemskih mitova grada pakuje u svaki njen kvadrat i zadržava u lokalima kafana smeštenim duž 400 metara kaldrmisane ulice, Skadarlija je zadržala svoj stari “šmek”, ali i postala znatno funkcionalnija.

Tako je kamen koji je postavljen istog kvaliteta, ali i iste strukture kao onaj koji je postavljen 60-ih godina prošlog veka, kada je Skadarlija napravljena. Zasađeno je i nekoliko novih stabala, uređena ulična rasveta, zamenjena je kompletna kanalizacija, instalacije, a postavljena je i asfaltna podloga da bi izdržala kamenje, to jest da ne bi propadalo, kao što se dešavalo ranije.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Kada su bašte ugostiteljskih objekata u pitanju, sve su danas unificirane, a dizajn i projekat prilagođeni boemskoj četvrti, najvažnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kada je turizam u pitanju. Sve tende takođe su izvedene u skladu sa katalogom urbanog mobilijar, te nijedna sada svojom veličinom ili izgledom ne "štrči".

Stari grad dobija i novu pijacu Skadarlija

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Takođe, ono što posebno raduje građane Starog grada, jeste nova moderna pijaca koja će, prema rečima predsednika Gradske opštine Stari grad Radoslava Marjanovića, predstavljati savremeni pijačni prostor koji će imati u svojoj ponudi brojne sadržaje.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Izgradnjom pijace Skadarlija obezbediće se savremeni koncept pružanja usluga krajnjim kupcima. Glavna prodajna zona biće otvoreni prostor sa tezgama za prodaju proizvoda koji je natkriven prostornom nadstrešnicom. Navedenu zonu će okruživati poslovni prostori, lokali za prodaju prehrambenih i proizvoda široke potrošnje. Posebni prostori će biti opredeljeni za prodaju proizvoda od mleka, mesa i ribe, sve prema važećim standardima. U podzemnim etažama predviđeno je garažiranje za 305 vozila u tri nivoa, a u sklopu parcele pijace nalaziće se i metro stanica Skadarlija. Predviđeni su i otvoreni slobodni prostori koji će obezbediti mogućnost održavanja gastronomskih manifestacija, dok će sama pijaca vizuelno biti povezana sa Skadarskom ulicom i platoom Mire Trailović”, naveo je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Prostor definisan na dva nivoa

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Pijačni prostor je definisan na dva nivoa - gornji, otvoreni prostor pijace na trgu, i suterenski prostor pijačne hale. Plato tržnice, prema Urbanističkom projektu, denivelisan je i formira se gornji plato sa pristupom iz zone oko Bitef teatra i donji trg - pristup iz pravca Skadarske ulice. Središnji prostor pijace biće natkriven, funkcionalno organizovan na način da zadovoljava higijenske uslove modernog pijačnog prostora. U okviru parcele pijace biće prošireni trotoari sa drvoredima duž Skadarske i Đorđa Jovanovića, dok će po obodu pijace prema Ulici cara Dušana biti lokali koji će moći da rade i posle zatvaranja središnjeg pijačnog platoa.

Kada su u pitanju veliki projekti na Starom gradu, započeta je i dugo očekivana rekonstrukcija Trga Nikole Pašića koji je takođe nekoliko puta u prošlosti bio uređivan, ali nikada na adekvatan način. Naime, trg je decenijama služio kao najveći parking u centru Beograda, da bi osamdesetih rekonstrukcija čitavog prostora bila izvedena sledeći neodgovarajuća arhitektonska rešenja zbog kojih je čitav prostor delovao nedorečeno i bez smisla za tako važnu poziciju.

Kako će izgledati novi trg?

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji i njegovo sređivanje neće biti obuhvaćeno rekonstrukcijom, ali će fontana koja je zaštitni znak ovog trga promeniti izgled.

Najveća promena u tom prostoru čeka upravo fontanu - postojeća će biti porušena, i na njenom mestu biće podignuta nova koja će biti jednostavnijeg, izduženog oblika po ugledu na prvobitnu fontanu, ali bez vrela i bez okruglog proširenja prema spomeniku, koje je u poslednjoj rekonstrukciji iz osamdesetih godina prošlog veka dodato.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Samo uređenje trga će ostati isto, ali osim nove fontane, biće postavljene i nove ploče, pa će čitav prostor, uključujući sa parkom u Vlajkovićevoj ulici, dobiti izgled kakav Beograd treba da ima. Ploče će biti od kamena crvenkaste boje, žardinjere po obodu biće u modernijem dizajnu, postaviće se nova rasveta sa LED tehnologijom, kao i klupe u kombinaciji čelika i drveta i info ploča.

GO Stari grad
foto: GO Stari grad

Ugovorena vrednost radova iznosi 584.292.798 dinara, dok je sam projekat deo šire inicijative Grada za unapređenje urbanog jezgra i infrastrukture, usklađen sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja Beograda.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića strateški je potez koji Beograd postavlja na mapu svetskih metropola. U godini kada Srbija bude bude domaćin najvećeg projekta u zemlji – „Ekspo 2027”, ovaj trg će simbolizovati mesto susreta tradicije i inovacija, prikazujući posetiocima iz celog sveta kako Beograd uspešno spaja svoju bogatu istoriju sa vizijom napretka. Upravo ovakvi projekti na Starom gradu doprinose stvaranju grada koji je spreman da ugosti svetske događaje i da se predstavi u svom najboljem svetlu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track