Đilas: U Beogradu se više asfaltira nego u Čikagu
Foto: Fejsbuk

Đilas: U Beogradu se više asfaltira nego u Čikagu

Beograd -
Gradonačelniku Emanuelu smo na poklon dali zbirku fotografija beogradskih mostova, među kojima je i most preko Ade. Zna za most i jako mu se sviđa, izjavio je nakon sastanka u gradskoj kući Čikaga gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Delegacija grada Beograda koja boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, predvođena gradonačenikom Draganom Đilasom, susrela se danas sa prvim čovekom Čikaga Ramom Emanuelom.Gosti bivšeg šefa kabineta američkog predsednika Baraka Obame, a danas gradonačelnika najvećeg grada države Ilinois u kojoj živi veliki broj srpskih iseljenika bili su i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i gradski menadžer Aleksandar Bijelić, saopštila je služba za informisanje grada Beograda.U srdačnom razgovoru dvojice čelnih ljudi Beograda i Čikaga, gradova koji su 2005. godine potpisali Povelju o bratimljenju, bilo je reči o načinu finansiranja kako kapitalnih infrastrukturnih projekata, tako i onih manjih koji svakodnevni život građanima čine boljim i prijatnijim, navedeno je u saopštenju."Gradonačelniku Emanuelu smo na poklon dali zbirku fotografija beogradskih mostova, među kojima je i most preko Ade. Zna za most i jako mu se sviđa", izjavio je nakon sastanka u gradskoj kući Čikaga gradonačelnik Beograda Đilas.On je kazao da su se tokom razgovora mogle čuti mnoge zanimljivosti, poput one da je Čikago prošle godine ušao u projekat zamene drvenih vodovodnih cevi koje su postavljene pre više od sto godina i održale su se do danas."Beograd i Čikago imaju jednu zajednički crtu, konstatovali smo danas. I oni puno ulažu u infrastrukturu i na taj način zapošljavaju ljude. Godišnje, primera radi, asfaltiraju 150 kilometara ulica, što je mnogo manje nego u Beogradu. To govori koliko se Beograd brzo razvija i raste", rekao je Đilas, dodajući da je bilo reči i o unapređenju gradskog prevoza.Pre ovog sastanka, delegacija iz Beograda imala je sastanak u Odeljenju za komandu, komunikaciju i upravu u vanrednim situacijama grada Čikaga. Na sastanku se govorilo o okolnostima koje su, pre svega, karakteristične za zimski period, a bilo je reči i o komunikaciji sa građanima tokom vanrednih situacija, obuci određenih grupa i potencijalnoj saradnji koja bi se pre svega bazirala na razmeni iskustava ova dva grada.Gradonačelnik Đilas susreo se danas i sa Bilom Dejlijem, donedavnim ministrom ekonomije u administraciji predsednika Bila Klintona. U razgovoru koji je trajao oko sat bilo je reči o američkim investicijama u Srbiju i kako one mogu da poboljšaju standard građana."Razgovarali smo u kom pravcu Srbija ekonomski gledano treba da se razvija. Bilo je reči i o mogućim konkretnim investicijama Amerike u Srbiju i na koji način one mogu u što kraćem roku doprineti da se kod nas bolje živi", rekao je Đilas.

Gradonačelniku Beograda ovo je druga zvanična poseta Čikagu.Gradonačelnik Čikaga Emanuel je na ovoj poziciji nasledio Ričarda Dejlija, koji je bio gradonačelnik Čikaga više od dve decenije. On ima velike ambicije za treći po veličini grad u SAD i planira da narednih godina uloži više milijardi dolara u projekte rekonstrukcije starih i izgradnju novih objekata.Kao gradonačelnik Čikaga i jedan od najbližih saradnika predsednika Baraka Obame, Emanuel se smatra jednim od najuticajnijih političara u zemlji.Čikago ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track