Psihijatri traže zaštitu Doktorove kule
Foto: Zoran Mrđa Arhiva Kurira

Savski venac

Psihijatri traže zaštitu Doktorove kule

Beograd -
Udruženje za zaštitu i očuvanje namene Doktorove kule iako pruža apsolutnu podršku inicijativi Nacionalnog udruženja dece obolele od raka smatra da Doktorova kula ne može biti iskorišćenja za te namene

BEOGRAD - Odbor za revitalizaciju i zaštitu Doktorove kule formiran je zbog namere opštine Savski venac da promeni upotrebnu namenu ovog zdanja koje se nalazi u sklopu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Za predsednika Odbora izabran je Jovan Marić, sekretar je pravnik Marija Postić, dok su članovi Vladimir Kanjuh, Jovan Bukelić, Sanda Rašković-Ivić, Vuk Đurović, Svetislav Nikolić i Miodrag Glavonjić, navedeno je u saopstenju klinike "Dr Laza Lazarević".

Na sastanku je zaključeno da pokušaj oduzimanja Doktorove kule od klinike i njene prenamene u Roditeljsku kuću dece obolele od raka preti ruiniranju njene osnovne i jedine namene stare 151 godinu.Doktorova kula predstavlja prvu psihijatrijsku ustanovu u Srbiji, osnovanu zakonom koji je 3. marta 1861. godine doneo Mihajlo Obrenović.

Iako pruža apsolutnu podršku inicijativi Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR), Grada Beograda, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i opštine Savski venac da se formira prostor sa takvom namenom, Udruženje za zaštitu i očuvanje namene Doktorove kule smatra da to zdanje ne može biti iskorišćeno u te svrhe.

Udruženje je zauzelo takav stav imajući u vidu namenu koja je Doktorovoj kuli dodeljena 1861. godine, kao i neadekvatnost prostora zdanja i njegovog okruženja za namenu Roditeljske kuće.

Doktorova kula je sastavni deo klinike "Dr Laza Lazarević" u kojem se svakodnevno održavaju stručne aktivnosti i rad sa duševno obolelim pacijentima.

Oduzimanjem prostora Doktorove kule od klinike bio bi onemogućen njen svakodnevni rad, usled čega bi najviše trpeli psihijatrijski bolesnici koji su i u aktuelnoj situaciji lečeni u otežanim uslovima, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track