Virtuozna Bejbej Vang na Kolarcu
Foto: Dragana Udovicic

Bizart

Virtuozna Bejbej Vang na Kolarcu

Beograd -
Mlada kineska umetnica sviraće na vodenim udaraljkama

BEOGRAD - Mlada kineska perkusionistkinja Bejbej Vang, nastupiće sa Beogradskom filharmonijom pod dirigentskom upravom svog zemljaka, šefa dirigenta BF Muhai Tanga u petak, 9. novembra u Kolarčevoj zadužbini na koncertu iz ciklusa Bizart.

Najzanimljiviji i najprovokativniji ciklus koncerata Bizart, pokrenut u jubilarnoj 90-toj sezoni Beogradske filharmonije, osmišljen je kao koncertni susret sa neobičnim instrumentima i virtuoznim izvođačima čije umeće "doseže do granica mogućeg, sa naučnom fantastikom".

Na prvom koncertu ciklusa na kojima publika sluša klasičnu muziku iz potpuno drugačijeg ugla, na džinovskim i najminijaturnijim flautama svirao je Matijas Ciglar, solo flautista Ciriškog kamernog orkestra koji se u svetu proslavio izvođenjem na neobičnim flautama različitih veličina.

Na drugom od ukupno pet koncerata ciklusa Bizart sa Beogradskom filharmonijom i dirigentom Tangom na vodenim udaraljkama sviraće mlada kineska umetnica Vang koja je pre četiri godine diplomirala udaraljke i dobila priznanje za izuzetne rezultate tokom studija od Centralnog muzičkog konzervatorijuma u Kini.

Prošle godine dobila je nagradu Metju i Martin Najt Kraljevske muzičke akademije, koju je upisala sa željom da u Londonu završi svoje druge master studije.Na programu koncerta u Kolarčevoj zadužbini u petak, 9.novembra su "Rimske fontane" Otorina Respigija, "More" Kloda Debisija i "Vodeni koncert za vodene udaraljke i orkestar" Tana Duna.

Vang je počela je da uči sviranje udaraljki i klavira sa šest godina, a prvu zlatnu medalju na Nacionalnom muzičkom takmičenju u Kini je osvojila sa petnaest godina.Pre tri godine pobedila je na 7. Takmičenju bubnjara u Hong Kongu i dobila je poziv da nastupi kao solista sa Kineskim orkestrom iz Hong Konga.

Već nekoliko godina nastupa kao solista u Dunovoj "Organskoj muzičkoj trilogiji" (Vodeni koncert, Papirni koncert, Zemljani koncert) i kao perkusionista u delima savremenih kineskih kompozitora.Kao solista svirala je sa više od deset orkestara širom sveta, išla je na turneje po SAD, Kanadi, Evropi, Aziji i Dalekom istoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track