Uvodi se red u nastupe uličnih zabavljača

Uvodi se red u nastupe uličnih zabavljača

Beograd -
Lokacije na kojima će ulični zabavljači i artisti moći da izvode svoje programe biće određene do kraja iduće nedelje, a o velikom interesovanju izvođača svedoči podatak da se Sekretarijatu za kulturu i Turističkoj organizaciji Beograda do sada javilo više od 40 umetnika

BEOGRAD - Lokacije na kojima će ulični zabavljači i ulični artisti moći da izvode svoje programe biće određene do kraja iduće nedelje, odlučeno je na prvom sastanku Gradske komisije za razmatranje zahteva izvođača kulturnog i artističkog programa. Tada će započeti i izrada pravilnika o izvođenju uličnih programa, u skladu sa Odlukom o komunalnom redu grada Beograda, posle čega će pojedinci, organizacije i savezi moći da se prijave za veliku manifestaciju na kojoj će svoje programe predstaviti Beograđanima i gostima Beograda.

"Pravilnik će omogućiti da se svi ulični artisti i zabavljači prijave pod istim uslovima, kao i da se uvede red u ovu izuzetno atraktivnu delatnost, na zadovoljstvo građana i posetilaca našeg grada. Posebnu pažnju posvetićemo pevačima, sviračima, igračima, pantomimičarima, mađioničarima i žonglerima, a organizovaćemo ih tako da u okviru jedne ulice ili jedne turističke celine bude više različitih artista, kako bi ponuda grada bila što raznovrsnija", istakao je Darko Glavaš, predsednik komisije i načelnik "Čvorišta".

Namera grada je i da oživi neke celine koje do sada nisu bile zastupljene, pre svega park na Kalemegdanu (gde će biti organizovana i posebna ponuda za posetioce grada), Avalski toranj tokom sezone poseta, novootvoreni park "Terazije 1930", Zemun i još neke lokacije za koje su izvođači programa zainteresovani.

"O velikom interesovanju izvođača svedoči i podatak da se Sekretarijatu za kulturu i Turističkoj organizaciji Beograda do sada javilo više od 40 izvođača, kao i više od 10 organizacija koje se bave starim zanatima i rukotvorinama. Budući da u ponudi ima mnogo delatnosti, prvo moramo da ih prepoznamo, a potom ćemo definisati koja je od delatnosti prigodna za određenu lokaciju", ističe Glavaš.

Kada se izvođači budu prijavljivali za manifestaciju, podnosiće koncept i predstavljati svoje programe, a komisija će izabrati koji će programi biti i izvedeni na ulicama Beograda.

"Umetnici čiji programi budu izabrani za manifestaciju biće raspoređeni po utvrđenim lokacijama kada ona bude održana. Ovo će obogatiti turističku ponudu grada, a uvesti i red u trenutno stanje na ulicama, da programe ne bi izvodio ko gde hoće i šta hoće. Njihovim organizovanjem sami ćemo napraviti određen kolorit i daleko atraktivniju ponudu", istakao je Glavaš i najavio da će se pojedine lokacije u centralnim gradskim zonama tokom sezone čuvati za nastup gostiju i gostujućih trupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track