GROCKA:Voćari uskoro dobijaju moderan sistem za navodnjavanje
Foto: Beoinfo

Modernizacija

GROCKA:Voćari uskoro dobijaju moderan sistem za navodnjavanje

Beograd -
Moderan sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, obezbediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku

BEOGRAD-Poljoprivredni proizvođači u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku uskoro će moći da se priključe na novoizgrađeni sistem za navodnjavanje i povećaju svoje prinose. Prva faza izgradnje privodi se kraju, a u toku je i anketa među voćarima o priključenju na sistem. Moderan sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, obezbediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka.Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković najavljuje da će ovih dana biti utvrđena cena priključka.

– Priključivanje na sistem neće biti skupo, a ove nedelje utvrdićemo i da li će se plaćati mesečno ili godišnje. Zatim ćemo pristupiti potpisivanju ugovora. Očekujemo da sistem bude tehnički primljen i spreman za upotrebu 1. aprila – ističe Janković.

Sistem obuhvata crpnu stanicu sa vodozahvatom i trafostanicom i cevovod koji povezuje stanicu i rezervoare u katastarskim opštinama Grocka, Begaljica i Pudarci. Objekat će velikim pumpama crpeti i distribuirati dunavsku vodu do rezervoara u Pudarcima, odakle će se dovoditi do pojedinačnih korisnika. Svaki voćar će imati svoj šaht za priključenje, a povezivanje na sistem počeće već u maju.

– Čitav ovaj kraj godišnje može da proizvede oko 67.000 tona voća, što je za područje Balkana značajna količina i veliki potencijal. Upravo zbog toga, Sekretarijat za poljoprivredu mu posvećuje veliku pažnju, pa ćemo pored ulaganja u navodnjavanje proizvođače podržati i podsticajnim merama za izgradnju sistema za navodnjavanje kap po kap, postavljanje protivgradne mreže, izgradnju meteorološke stanice i sve ono što bude potrebno za proizvodnju voća – naglašava Janković.

Drugi segment ulaganja u ovaj voćarski kraj biće obnova hladnjače u Boleču, koja će posle modernizacije moći da primi oko 10.000 tona voća.

– Tu će poljoprivredni proizvodi moći da se čuvaju, ali i dobro upakuju i klasiraju. Proizvođači će hladnjaču moći uslužno da koriste, čekajući dobru cenu svojih proizvoda. Grad će im pomoći i oko sadnica, a uložiće znatna sredstva i u edukaciju. Planiramo da do kraja aprila raspišemo konkurs za podsticajna sredstva za voćarstvo i povrtarstvo – najavljuje Janković.

Investitor izgradnje sistema za navodnjavanje u Grockoj je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track