Više od 100 izlagača na Sajmu hortikulture
Foto: Rojters

Od 4. do 7. aprila

Više od 100 izlagača na Sajmu hortikulture

Beograd -
Počasni promoter ovogodišnjeg sajma je predsednik Kraljevskog udruženja ljubitelja ruža Srbije Radoslav Petrović, svetski autoritet u gajenju ruža i očuvanju starih vrsta, među kojima su neke sorte stare hiljade godina

BEOGRAD - Međunarodni sajam hortikulture Beoplantfair, izložba lekovitog bilja i preparata od meda "Dani prirode" i izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme "Motoplantexpo" biće održani od 4. do 7. aprila na Beogradskom sajmu i okupiće više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Značajan segment ovogodišnjeg Sajma hortikulture biće izložba parkovskih i baštenskih mašina na kojoj će više stranih i domaćih distributera predstaviti mehanizaciju, opremu i pribor za uređenje parkovskih i drugih zelenih površina.

Počasni promoter ovogodišnjeg sajma je predsednik Kraljevskog udruženja ljubitelja ruža Srbije Radoslav Petrović, inače svetski autoritet u gajenju ruža i očuvanju starih vrsta, među kojima su neke sorte stare hiljade godina.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Cuprić ukazao je da je to ministarstvo već godinama pokrovitelj ove manifestacije.

On je rekao da ministarstvo vodi računa podršci sektoru hortikulture ukazavši na niz podsticajnih mera finansijske pomoći.

Prema njegovim rečima, cilj učešća na ovom sajmu je da se na jednom mestu okupi što više izlagača kako bi razmenili iskustva i poslovne informacije.

Za nauspešnije učesnike sajma predviđene su nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja (pet u kategoriji hortikulture i tri u "Darovima prirode"), koje će biti dodeljene poslednjeg dana sajma - 7. aprila.

Ove godine Beogradski sajam će zajedno sa predškolskim ustanovama organizovati akciju "Mali baštovani", u okviru koje je će biti predstavljene minijaturne bašte, koje su izgrađene uz korišćenje lako dostupnih materijala iz prirode i okruženje.

Planirani su i izložba i takmičenje srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cveća, a na sajmu će biti izloženi i radovi studenata Odseka za pejzažnu arhitekturu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji se odnose na predstavljanje idejnih rešenja za adaptaciju ravne terase-krova iznad hale 3a i njeno pretvaranje u zelenu oazu.

Očekuje se i prezentacija nauspešnijih primeraka bonsaija, izlaganje retkih vrsta kaktusa, a u okviru pratećeg programa biće održan okrugli sto "Male gradske bašte" na kojem će ucestovati eminetni stručnjaci u ovoj oblasti.

Sajam će u halama 3 i 3a za posetioce biti otvoren od 10 do 19 sati, pojedinačne ulaznice će koštati 150 dinara, grupne 100, a sajamski parking 100 dinara na sat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja