Grad Beograd, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Kancelarija UNOPS-a potpisali su u Makišu Protokol o saradnji i učešću grada Beograda u realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica iz nekadašnjih nehigijenskih naselja kod „Belvila" i ispod mosta „Gazela"

Grad Beograd je ostvario partnerstvo sa Evropskom unijom koja je uključena u socijalnu inkluziju Roma na teritoriji Beograda.

Grad Beograd, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Kancelarija UNOPS-a potpisali su danas u Makišu Protokol o saradnji i učešću grada Beograda u realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica iz nekadašnjih nehigijenskih naselja kod „Belvila" i ispod mosta „Gazela".

Grad Beograd je ostvario partnerstvo sa Evropskom unijom koja je uključena u socijalnu inkluziju Roma na teritoriji Beograda, a kao svoj doprinos Evropska unija je, preko UNOPS-a, izdvojila tri miliona i šeststo hiljada evra iz pretpristupnih IPA fondova za trajni stambeni smeštaj dvesta dve porodice trenutno smeštene u pet novoformiranih naselja.

Donaciji je grad Beograd dobio uz veliko zalaganje gospodina Dežera i Evropske komisije. Zahvaljujući ovim sredstvima Evropske unije 202 porodice dobiće stanove u zgradama koje će biti izgrađene u naredne dve godine, čime će pitanje njihovog smeštaja biti zauvek rešeno.

To je jedna od najvećih donacija koje je grad Beograd dobio.

Prethodne četiri godine obezbeđen je smeštaj za 303 porodice, 1.389 ljudi dobilo je lična dokumenta, lične karte i zdravstvene knjižice, socijalnu zaštitu, a od 650 socijalnih stanova koje smo izgradili i uselili, 191 stan su dobile romske porodice, od toga 91 porodica iz naselja kod „Belvila" i ispod mosta „Gazela" i 100 porodica koje su živele na drugim mestima u gradu. U školu je krenulo 411 dece, mnogo radimo sa njima da nastave sa svojim obrazovanjem jer jedino ako završe školu, imaju šansu da se zaista integrišu u društvo i da žive drugačije.

Posao u javnim komunalnim preduzećima dobilo je 27 Roma.

Današnjem događaju u naselju Makiš 1 prisustvovali su i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, član Gradskog veća Darko Božić, sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić, zamenica sekretara za socijalnu zaštitu Aleksandra Krstić i predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić.