Selaković i Marković: Srbija i Crna Gora zajedno ka EU
Foto: Print Screen

Selaković i Marković: Srbija i Crna Gora zajedno ka EU

Politika -
Marković i srpski ministar pravde su istakli da su ključ napretka Srbije i Crne Gore nezavisno i odgovorno pravosuđe, kao i borba proitv kriminala i korupcije, ali i poštovanje ljudskih prava

BEOGRAD - Ministri pravde Srbije i Crne Gore ocenili su danas da je neophodno učvrstiti i poboljšati saradnju dve države radi ostvarivanja ključnih ciljeva - nezavisnijeg i kvalitetnijeg pravosuđa, kao i članstva u Evropskoj uniji.

Ministar pravde i potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je novinarima nakon sastanka sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem da su prioriteti dve države identični na planu jačanja kapaciteta koji treba da omoguće pridruživanje EU i mnogo kvalitetniji život za građane.

"Ključni prioritet je vladavina prava, bez koje nema poštovanja i primene zakona, vladavina prava koja obezbeđuje kvalitetan ekonomski razvoj i slobodu svakom građaninu Srbije i Crne Gore. Želimo zajednički da radimo na implementaciji tih ciljeva", istakao je Marković.

Marković i srpski ministar pravde su istakli da su ključ napretka Srbije i Crne Gore nezavisno i odgovorno pravosuđe, kao i borba proitv kriminala i korupcije, ali i poštovanje ljudskih prava. "Mi danas nismo ovde radi kurtoazije i radi poruka, nego smo ovde da učvrstimo i ojačamo partnerstvo da bi naše dve držve ostvarile ključne i nacionalne interese za doborbit svih građana Srbije i Crne Gore i nadam se, u neko dogledno vreme, članstvu u EU, kao našem zajedničkom ključnom spoljnopolitičkom prioritetu", rekao je crnogorski ministar.

Ministar pravde Srbije najavio da će ministarstva pravde Srbije i Crne Gore potpisat memorandum o saradnji koji će predvideti češća viđanja stručnjaka, eksperata, radnih timova i grupa ministarstava. "Srbija i Crna Gora su opredeljene da zajednički budu na jednom istom putu - putu evropskih integracija. Evropskih integracija u jednom kraćem obluiku rečeno, ali i putu izgradnje vladavine prava, efikasnijeg, boljeg, odgovornijeg i kvalitetnijeg pravosuđa dve države koje zajednički deluju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je Selaković.

On je nakon sastanka rekao da je opredeljenje Srbije da sa Crnom Gorom treba da ima "najtešnje i najbolje moguće odnose". "Ti odnosi treba da budu mnogo bolji od odnosa koje postoji između kriminalaca iz dve države. Ako naš nivo saradnje bude viši nego što je ovaj postojeći onda ćemo na suzbiljanju pošasti savremneih društava raditi bolje i efikasnije", rekao je Selaković. Marković se ranije danas sastao se i sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem na čiji poziv je i došao u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track