Male princeze i vitezovi na otvaranju 11. Zvezdarišta
Foto: Tanjug

Zagledani u zvezde

Male princeze i vitezovi na otvaranju 11. Zvezdarišta

Beograd -
Festival je počeo na platou ispred Ustanove kulture Vuk Karadžić defileom dece iz vrtića Sunčica u kostimima princeza i vitezova, uz recitacije i popularne pesmice
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" danas je otvoren 11. Dečji pozorišni festival "Pozorište Zvezdarište", koji će trajati do 25. aprila pod sloganom "Zagledani u zvezde".

Festival je počeo na platou ispred "Vuka" defileom dece iz vrtića "Sunčica" u kostimima princeza i vitezova, uz recitacije i popularne pesmice, pred mnogobrojnom publikom razdraganih mališana i njihovih odraslih pratilaca.

U zvaničnom takmičarskom programu učestvuje 12 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Selektor je bila glumica Olivera Viktorović.

Prvu predstavu izvelo je Pozorištance "Puž" iz Beograda - "Princezu u zamku duhova", a popodne gostuje Pozorište mladih iz Sarajeva sa predstavom "Mali Muk".

Narednih dana u konkurenciji su predstave Gradskog pozorišta Podgorica ("Dobro drvo") i Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Zagreba ("Mrvice iz dnevnog boravka"), uz predstave iz Beograda, Užica, Niša, Kragujevca, Novog Sada, Zemuna i Kruševca.

Nagrade će dodeliti dva žirija - stručni i žiri učenika osnovnih škola.

Kuriozitet je predstava "Drvence" (Dečje pozorište Subotica, "Teatar u pelenama") koja je specijalno kreirana za bebe do tri godine (u pratnji roditelja).

U pratećem programu biće održana besplatna radionica reditelja Nikole Zavišića pod nazivom "Živa radionica primenjene drame i minimalnog pozorišta", koju za mlade pozorišne stvaraoce i studente organizuju udruženje Asitež Srbije i Zvezdarište.

Na programu su i izložba likovnih radova dece i mladih "Zvezdano nebo nada mnom", kreativne radionice "Zvezdani grad" i "Svemir na dlanu", promocija pokreta "Ura Kultura", susreti sa stvaraocima za decu...

Osnivač festivala je opština Zvezdara. Direktorka festivala Vesna Petrović Urošević izjavila je uoči ovogodišnjeg izdanja da je Zvezdarište do sada posetilo više od 60.000 dece koja su videla stotinak najboljih pozorišnih produkcija u Srbiji i regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track