Muzej grada dobio komoru za čuvanje predmeta od papira
Foto: Kurir

Muzej grada dobio komoru za čuvanje predmeta od papira

Beograd -
U kontrolisanim uslovima organski materijali ne trpe šokove od promena temperature i vlažnosti, čime se znatno smanjuje brzina njihove razgradnje, što je izuzetno važno za stari papir

BEOGRAD - Odsek za istoriju Muzeja grada Beograda dobio je specijalnu komoru za čuvanje predmeta od organskog materijala, koja omogućava kontrolisane uslove u kojima se svi fizičko-hemijski i biolioški procesi razgradnje znatno usporavaju.

U kontrolisanim uslovima organski materijali ne trpe šokove od promena temperature i vlažnosti, čime se znatno smanjuje brzina njihove razgradnje, što je izuzetno važno za stari papir, kod koga je proces degradacije započeo, objašnjeno je u saopštenju Muzeja grada Beograda.

Ukoliko se u depoima ne mogu uspostaviti optimalni uslovi za čuvanje kulturnih dobarasačinjenih od organskih materijala, najbolji način čuvanja je hermetički orman-komora sa kontrolisanim uslovima temperature i relativne vlažnosti. Komoru za čuvanje predmeta od papira koju je pro[le godine nabavio Muzej grada Beograda, uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja, napravilo je preduzeće "Racionalizacija energije".

Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom specijalnih klimatizovanih komora i vitrina koje služe za održavanje mikroklimatskih uslova u hermetički zatvorenom prostoru. Komore obezbeđuju maksimalnu zaštitu od mehaničkih oštećenja, požara, hemijskih i mikrobioloških uticaja i UV zračenja. Nabavkom komore Muzej grada Beograda zaključio je proces koji je trajao sedam godina, a započet je konzervacijom gravira i drugih predmeta od papira, nastavio se njihovom digitalizacijom, publikovanjem i izlaganjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track