PARAGLAJDING: Milica svetska rekorderka u preciznom sletanju!
Foto: KURIR

Za pohvalu

PARAGLAJDING: Milica svetska rekorderka u preciznom sletanju!

Beograd -
Nikada nisam osećala strah. Samo želju za kretanjem i slobodom. U gradu se osećam kao u zatvorenoj prostoriji. Na nebu nema ograničenja. Volim osećaj da sve zavisi samo od mene, kaže Milica

BEOGRAD - Beograđanka Milica Marinković najbolja je svetska paraglajderistkinja u disciplini precizno sletanje. Milica je na Svetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, dok je naša reprezentacija osvojila bronzu.

Iako mnogima ovaj sport na prvi pogled deluje opasno, nikada nisam osećala strah. Samo želju za kretanjem i slobodom. U gradu se osećam kao u zatvorenoj prostoriji. Na nebu nema ograničenja. Volim osećaj da sve zavisi samo od mene - kaže Milica.

Svetska šampionka u Srbiji nema mnogo lokacija za vežbanje, pa za svaki trening odlazi van grada, a najbitnija je, naravno, sigurnost.

- A za sigurnost u letenju najviše su odgovorni, pre svega, dobar instruktor, kvalitetna oprema, koja mora neprestano da se proverava, i povoljni vremenski uslovi. U ovom sportu nemate pravo na grešku jer svaka može biti kobna - objašnjava Marinkovićeva. Milica je student treće godine Fakulteta za primenjenu ekologiju, a pored paraglajdinga zanimaju je i plivanje i jedrenje. Takođe, uspešno vodi aeroklub s kojim je proteklog vikenda organizovala svoje prvo takmičanje “Memorijalni kup Draška Bukovića” koji je posvetila svom tragično preminulom kolegi.

- Želela sam, pre svega, da se ne zaboravi naš izvandredni letač, kao i da svi takmičari budu zadovoljni i da organizujem takmičanje bez ijednog sponzora - kaže Milica.

Prve časove letenja sadašnjoj svetskoj šampionki dao je otac - pilot instruktor u penziji. Danas ona uči svoju majku, da bi mogli svi porodično da lete.

Inače, rekreativni let u tandemu košta između 5.000 i 6.000 dinara, a ako želite da letite samostalno potrebno je da se učlanite u neki od paraglajding klubova. Članarina odnosno osnovna obuka je 400 evra, a opremu i sve što je potebno dobijate od klubova. Da biste se bavili paraglajdingom, morate biti punoletni. Najbolja mesta za paraglajding u Srbiji- Kopaonik- Zlatibor- Vršac- Požarevac

Svetski rekord u preletu - 432 kilometra

Paraglajderisti se na takmičenjima nadmeću u tri discipline: sletanje na cilj (precizno sletanje), akrobacije i preleti. Svetski rekord u preletu je 432 km, ostanak u vazduhu 11 sati, a visinski rekord 5.000 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track