Momir Stojanović: Funkcioneri MUP na platnom spisku tajkuna!

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije

Momir Stojanović: Funkcioneri MUP na platnom spisku tajkuna!

Društvo -
Jedino još policija odoleva reformama, a to će morati da se promeni, jer je dekriminalizacija i depolitizacija MUP preduslov za pregovore sa EU, kaže Stojanović

BEOGRAD - Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović kaže za Kurir da su mnogi u policiji na platnom spisku tajkuna i da je neophodna depolitizacija i dekriminalizacija MUP.

"Svakako da je neophodna depolitizacija, dekriminalizacija i profesionalizacija MUP. Nije tajna da su se pojedinci, kroz privatizacione procese u Srbiji u proteklih 13 godina, enormno obogatili i da su u tome imali uporište i podršku radnika MUP, odnosno da su i pojedini funkcioneri policije na platnom spisku tajkuna. Uz to, u MUP postoje kadrovi koji su još 90-ih godina napravili spregu sa organizovanim kriminalom. Pored toga MUP mora da obezbedi efikasnu zaštitu podataka iz istraga, jer su dokazi su službena tajna. Nedopustivo je da cure informacije o istragama. Jedino još MUP odoleva reformama, to će morati da se promeni. Moraćemo, dakle, da učinimo sve da se sprovede reforma MUP koja je, između ostalog, i preduslov za pregovore sa EU", kaže Stojanović.

MUP ima sektor unutrašnje kontrole i zaista je neophodno njihovo veće angažovanje u istraživanju svih navoda o zloupotrebama, politizaciji, kriminalizaciji i deprofesionalizaciji policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track