ULIČNI UMETNICI: Stranci su slabi kupci, žele samo slikanje!

Beograd

ULIČNI UMETNICI: Stranci su slabi kupci, žele samo slikanje!

Beograd -
Al Amassi, koji slike prodaje u Knezu, tokom leta mesečno uspeva da zaradi i do 60.000 dinara, ali deo te sume, kako kaže, čuva za zimu, kada sa oko 30.000 treba da izdržava četvoročlanu porodicu

BEOGRAD - Ulični umetnici koji su imali dovoljno talenta da im grad Beograd izda dozvole za rad mesečno zarade do 60.000 dinara. Doduše leti. Ipak, na dnevnom nivou većina njih ostvari prihod od oko 1.000 dinara, pa i manje, u zavisnosti od lokacije. Kažu da strani turisti uglavnom samo gledaju, a da su najbolji kupci Beograđani.

Pre sam živeo bolje nego sada. Ja sam i inicirao da umetnici dobiju dozvole za rad da nas ne bi više maltretirali komunalni policajci - kaže Aleksandar al Amassi (36), samouki slikar inače mašinski tehničar po obrazovanju, kome nije strano ni plaćanje kazni.

Aleksandar kaže da su glavni kupci, ne samo kod njega, Beograđani, dok strani turisti uglavnom zastanu samo da se fotografišu.

- Turisti su samo pet odsto kupaca, a troše po dva evra na suvenire, kaže Al Amassi.

Naizgled slikari bolje prolaze nego svirači. Al Amassi, koji slike prodaje u Knezu, tokom leta mesečno uspeva da zaradi i do 60.000 dinara, ali deo te sume, kako kaže, čuva za zimu, kada sa oko 30.000 treba da izdržava četvoročlanu porodicu. Cene slika kreću se od pet do 200 evra, ali najčešće prodaje one do 30 evra.

Diplomirani sociolog Goran Spasić je po završetku studija počeo da svira gitaru na ulici jer ni sam, a ni preko biroa, nije uspeo da nađe posao. Godinama kasnije ovaj samouki gitarista u pedesetim godinama i dalje živi sa majkom i svira na ulici. Sada nastupa u podzemnom prolazu na Terazijama.

- Kada je toplo zaradim dvadesetak hiljada, dok zimi preživljavam sa svega 3.000-4000 dinara mesečno. Pre je bilo više novca, sada je beda - priča Goran, ali kako tvrdi, to nema veze sa novim izdavanjem dozvola.

Za neke ulične svirače situacija je još gora.

- Zaradimo od danas do sutra, samo da jedeš i preživiš. Pa samo 1.000 dinara plaćamo prevoz svaki dan da bismo došli u Beograd - kažu za “24 sata” violinista Nemanja Jovanović (19) i klavijaturista Goran Marković (28), dvojica mladića koji sviraju u Knezu, a žive u okolini Obrenovca.

Njih dvojica su takođe samouki muzičari.- Komunalci su fini i ne prave problem, ali milicija nekad preti da će da nam polupa opremu - kaže Goran.

Besplatne gradske dozvole

Na Savskom pristaništu 31. avgusta održan je “javni čas” umetnika koji su konkurisali za nastupanje na gradskim ulicama i trgovima. Izvođače je ocenjivao desetočlani žiri, a Sekretarijat za kulturu će o dobijenim ocenama i lokacijama umetnike obavestiti do kraja ove nedelje. Besplatne dozvole važe 90 dana i biće produžene onima koji su se pridržavali propisanih pravila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja